Din aceste sume, 1,4 miliarde de euro au fost confiscate de agentiile fiscale si 100 de milioane de euro de agentiile pentru combaterea delictelor financiare.

Confiscarile au fost posibile datorita unei noi legi referitoare la restantele la plata obligatiilor financiare catre stat, potrivit unui raport al Ministerului de Finante elen.

Inspectiile autoritatilor fiscale s-au concentrat anul trecut pe marii datornici, cu datorii de peste 100.000 de euro, activele confiscate de la acestia totalizand 1,16 miliarde de euro.

Fiscul a solicitat bancilor sa confiste active de 350 de milioane de euro de la 742 de mari datornici la stat.

In cazul activelor corporale, autoritatile fiscale au confiscat proprietati si alte bunuri, precum vehicule, avioane, ambarcatiuni, in valoare de 1,05 miliarde de euro, de la 12.136 de persoane cu datorii mari la stat.

"Marii evazionisti isi vor plati partea. Acest proces a inceput deja. Evaziunea fiscala trebuie sa ia sfarsit", a declarat ministrul de Finante Yannis Stournaras.

El a adaugat ca este de neconceput ca salariatii si pensionarii sa poarte in continuare povara ajustarii bugetare, in timp ce altii evita sa plateasca taxele.