"Toate crizele si conflictele recente (Ucraina, Siria, Libia, problema refugiatilor) ne-au evidentiat ce structura fragila este Europa", a subliniat Tusk, aratand, in acelasi timp, ca are "impresia ca politicienii si intelectualii sunt plictisiti cu Uniunea Europeana si de aceea vor sa puna sub semnul intrebarii totul", situatia actuala amintindu-i fostului premier polonez de cea din 1968.

"In Europa avem de-a face cu o nemultumire larg raspandita fata de conditiile actuale, care s-ar putea transforma rapid intr-o dispozitie revolutionara", a atentionat el. 

Referitor la situatia din Grecia, Donald Tusk a apreciat ca este probabil ca mai multe summituri europene sa fie necesare in aceasta vara pentru rezolvarea ei.

"Acordul la care s-a ajuns luni la Bruxelles nu ii slabeste pe germani, dar nici nu i-a intarit'" a estimat presedintele CE, precizand ca obiectivul sau a fost sa previna "o situatie in care, la final, ar fi existat perdanti si invingatori".

"Germania, ca membru puternic al UE, trebuie, desigur, sa cheltuiasca mai mult, inclusiv in termeni financiari", a afirmat Donald Tusk.