"Lumea se afla in pragul unui nou Razboi Rece", a avertizat fostul lider, in varsta de 83 de ani, referindu-se la criza ucraineana. "Unii afirma ca acesta a inceput deja", a adaugat el, potrivit agentiei germane dpa. In ultimele luni, "increderea s-a rupt", a mai apreciat el.

"Sa ne amintim ca nu poate exista securitate in Europa fara parteneriatul germano-rus", a insistat Gorbaciov la o manifestatie organizata de Fundatia "Cinema for peace", din care face parte.

Intr-un interviu pentru RadioTeleviziunea Elvetiana (RTS), care urmeaza sa fie difuzat duminica, Gorbaciov a apreciat ca "se incearca sa fim atrasi intr-un nou Razboi Rece. Vedem noi ziduri. in Ucraina vor sa sape o prapastie enorma".

"Pericolul este in continuare prezent", considera el. "Ei cred ca au castigat Razboiul Rece. Nu exista un invingator, toata lumea a castigat", este el de parere. "Dar, in prezent, ei vor sa inceapa o noua cursa a inarmarii", subliniaza Gorbaciov.

Intrebat daca prin "ei" intelege tarile NATO, fostul lider sovietic a raspuns ca "NATO este un instrument care este folosit".

Prezent la Berlin tot weekendul festivitatilor care marcheaza 25 de ani de la demolarea Zidului, Gorbaciov urmeaza sa fie primit luni de cancelarul Angela Merkel.

Mihail Gorbaciov, caruia i se atribuie meritul ca a permis Reunificarea germana, a declarat inainte sa plece la Berlin ca intentioneaza sa apere pozitia presedintelui rus Vladimir Putin in fata cancelarului Angela Merkel.

Citeste si:

Ziua care a schimbat Europa: 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Germania, de la natiunea divizata intre Occident si Estul sovietic, la cea mai mare putere a continentului