Victoria in Europa - mai ales in Franta si Marea Britanie - a unor partide antieuropene, de extrema-dreapta, chiar rasiste si xenofobe, a fost intampinata cu circumspectie de Washington.

"Suntem dispusi sa colaboram cu toate organizatiile politice si toti liderii care sustin principiile fundamentale ale drepturilor omului, democratiei si statului de drept si speram sa facem acelasi lucru cu liderii UE pentru a continua aceasta relatie transatlantica", a comentat prudent purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Europa si SUA negociaza din iulie 2013 pentru a crea cea mai mare zona de liber-schimb din lume, printr-un tratat transatlantic (TTIP).

Dar in Europa, acest obiectiv genereaza temeri privind o dereglementare generala care va deschide usa carnii de vita cu hormoni americane sau organismelor modificate genetic.

"TTIP este in pericol", avertizeaza Judy Dempsey, de la fundatia Carnegie Europa, dezvaluind ca putini lideri europeni apara un tratat "foarte nepopular".

Ea deceleaza "un extraordinar sentiment antiamerican in randul stangii si al dreptei - si chiar al dreptei moderate - cum nu a vazut anterior" in Europa.

Tratatul transatlantic da liber in UE organismelor modificate genetic si carnii de vita cu hormoni

Potrivit ei, "enormele diferente intre America si Europa", evidentiate de TTIP vor fi exploatate de partidele eurofobe, ca Frontul National (FN) francez al lui Marine Le Pen si UK Independence Party (Ukip) britanic al lui Nigel Farage, marii invingatori ai alegerilor europene. Ca si alte partide, FN este ostil TTIP.

"Tot ce este important in termeni de comert sau protectie a datelor (in tratat) va trebui aprobat de Parlamentul European pentru a intra in vigoare", se ingrijoreaza Geoffrey Harris, un oficial din cadrul Parlamentului, care se ocupa de relatiile cu Congresul american.

Chiar si inainte de alegerile europene, climatul era tensionat de ambele coaste ale Atlanticului, potrivit lui Dempsey. In cauza este "proasta gestionare" de catre presedintele Obama a conflictului din Siria - renuntand in ultimul minut la un atac impotriva Damascului, spre nemultumirea Frantei - si a scandalului privind programul de supraveghere al NSA.

Americanii "nu au prezentat scuze, administratia Obama a lasat situatia sa putrezeaza si nu s-a adresat opiniei publice din Europa", critica cercetatoarea.

Ca semn al importantei acordate TTIP, ministrul eston al Afacerilor Externe Urmas Paet a reamintit joi, alaturi de omologul sau american John Kerry, ca "relatia UE-SUA este de o absoluta necesitate".

"Suntem, de asemenea, sustinatori ferventi ai negocierilor pe tema unui acord de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite si speram deci ca aceasta zona va vedea lumina zilei cat mai repede posibil", a pledat el.

Alti analisti se tem ca valul de eurofobi va amplifica divergentele intre cele 28 de state membre in privinta pozitiei in criza ucraineana in fata Rusiei.

"Partide de extrema dreapta, aliate contra naturii, cu partide de extrema stanga ar putea servi drept cal troian Moscovei si ar putea complica, in Parlamentul European, cooperarea pe care o cauta Statele Unite cu Europa in privinta Rusiei", scrie Damon Wilson, cercetator la Consiliul Atlantic.

De fapt, Le Pen a considerat, miercuri, la Bruxelles ca este "stupid din partea UE sa reintre in Razboi Rece cu Rusia".