Joia trecuta, banca centrala a majorat dobanda de politica monetara la 10,5%, nivel aproape dublu fata de cel de 5,5% inregistrat la inceputul acestui an, pentru a opri deprecierea rublei care risca sa afecteze economia aflata deja in pragul recesiunii.

Aceasta este a sasea cresterea a dobanzii cheie efectuata de banca centrala de la inceputul anului pana in prezent. 

Rubla s-a apreciat cu pana la 10,8% la Moscova, in deschiderea sedintei, si era tranzactionata la 59,99 unitati pe dolar la 9.07, in urma deciziei anuntate de banca centrala. 

Luni, rubla a a coborat la noi minime istorice, sub 60 de unitati pentru un dolar, respectiv 75 de unitati pentru un euro. 

De la inceputul acestui an, rubla s-a depreciat cu 40% in raport cu euro si cu 45% fata de dolar, din cauza impactului sanctiunilor occidentale asupra economiei Rusiei si a scaderii cotatiei petrolului. In decembrie, banca centrala a cheltuit, fara succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei, in timp ce, la nivelul anului, institutia a folosit 80 de miliarde de dolari din rezervele sale in acest sens. In noiembrie, banca centrala a adoptat o noua politica, de a interveni pe piata doar in cazul in care este pusa in pericol stabilitatea financiara a Rusiei, dar nu a avut deocamdata efectul scontat. 

Premierul Dmitri Medvedev a cerut saptamana trecuta rusilor sa aiba rabdare, asigurand ca rubla isi va reveni, asa cum s-a mai intamplat in cazul unor crize precedente.  Pe de alta parte, Medvedev a cerut luni guvernului sa reduca cu 10% cheltuielile prevazute in bugetul anului 2015, din cauza veniturilor mai mici, provocate de criza ucraineana, si a declinului pretului petrolului, a relatat publicatia rusa Vedomosti, citand mai multe surse aproapiate situatiei. 

Saptamana trecuta, Banca Mondiala a redus prognoza privind economia Rusiei pentru anul viitor, estimand un declin de 0,7% al PIB, din cauza scaderii pretului petrolului si al deprecierii rublei.  La inceputul lunii decembrie, ministrul adjunct al Economiei in guvernul de la Moscova, Alexei Vedev, a avertizat ca Rusia ar putea reintra in recesiune anul viitor. Vedev a afimat ca, cel mai probabil, economia Rusiei va scadea in trimestrul al patrulea din acest an si se va contracta, de asemenea, in primele trei luni ale anului viitor.