"Rubla se afla intr-o situatie destul de echilibrata. In lipsa unor noi factori negativi care sa aiba un impact semnificativ, cresterea rublei ne va permite sa scadem dobanda cheie", a declarat Nabiullina, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Rubla s-a apreciat cu 22% fata de dolar in acest an, dupa ce anul trecut moneda rusa a scazut cu 48% fata de dolar.

De asemenea, guvernatorul bancii Rusiei a aratat ca rata anuala a inflatia ar putea sa se situeze la 6,7%, in conditiile in care cresterea preturilor de consum se va mentine la nivelul saptamanii trecute, conform ITAR-TASS.

Rata inflatiei s-a situat la 0,1% in saptamana 7-13 aprilie.

Inflatia anuala din Rusia a urcat in martie la 16,9%, ajungand la maximul ultimilor 13 ani, insa cresterea lunara a incetinit de la 2,2% la 1,2%.

Banca Rusiei a reluat anul acesta procesul de relaxare a politicii monetare, dupa ce in 2014 a operat sase majorari ale dobanzii cheie, de la 5,5% la 17%.

La jumatatea lunii martie, institutia bancara centrala a coborat rata dobanzii cheie cu un punct procentual, la 14%, dupa o reducere de doua puncte procentuale in luna anterioara, in conditiile in care economia rusa se indreapta spre prima recesiune din ultimii sase ani.

Schimbarea politicii monetare din acest an a starnit ingrijorari in randul analistilor in legatura cu faptul ca banca centrala cedeaza in fata presiunilor politice si face compromisuri in ceea ce priveste rata inflatiei.