Vineri, Banca Rusiei a pastrat dobanda de politica monetara la 11%, renuntand la procesul de scadere a dobanzii cheie inceput in ianuarie, in conditiile in care, anul trecut, rubla a atins noi minime istorice in raport cu euro si cu dolarul, potrivit Agerpres.

"Deprecierea rublei va continua sa puna presiune asupra preturilor in urmatoarele luni. Totusi, conditiile monetare relativ dure si cererea interna redusa vor duce la scaderea inflatiei", anunta Banca Rusiei. 

In ultimele 12 luni, rubla a avut cea mai slaba performanta din lume fata de dolar, cu un declin de 45%.

Rubla s-a depreciat cu 0,3%, la 67,86 ruble pentru un dolar, dupa anuntarea mentinerii dobanzii. 

In T2 din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 4,6%, dupa un declin de 2,2% in primele trei luni. 

"O pauza in procesul de relaxare pe politica monetara arata ca Banca Rusiei vede riscuri la adresa inflatiei si a stabilitatii financiare, care sunt mai mari decat temerile privind evolutia economiei", a apreciat economistul Dmitry Polevoy, de la ING Groep NV in Moscova. 

Rata anuala a inflatiei s-a situat la 15,3% in august, in timp ce tinta avuta in vedere de Banca Rusiei pe termen mediu este de 4%. 

Recent, Banca Rusiei estima ca PIB-ul ar putea sa scada cu 5% anul acesta, daca pretul barilului de petrol va ramane in jurul valorii de 60 de dolari.

La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in septembrie a scazut vineri cu 0,51 dolari, ajungand la 48,38 dolari. 

Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 50% fata de dolar, pe fondul scaderii pretului la petrol, dar si al aversiunii investitorilor fata de activele rusesti, in urma sanctiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.