Yellen a subliniat ca perspectivele economice sunt incerte, iar deciziile Fed referitoare la dobanzi vor depinde de datele care vor veni.

"Daca piata muncii va continua sa se imbunatateasca mai rapid decat a anticipat comitetul de politica monetara al Fed, atunci majorarile dobanzilor vor avea loc mai curand si mai rapid decat anticipam in prezent", a spus Yellen.

Ea a adaugat rapid ca si varianta inversa este posibila.

"Daca performantele economice vor fi dezamagitoare, atunci evolutia viitoare a dobanzilor va fi mai lenta decat estimam in prezent", a aratat sefa Fed.

In prezent, majoritatea oficialilor Fed anticipeaza ca banca centrala va incepe sa creasca dobanzile peste un an. In opinia acestora, dobanzile ar trebui sa ramana aproape de nivelul zero, unde se afla din decembrie 2008, o perioada considerabila de timp, dupa ce Fed va incheia programul lunar de achizitii de obligatiuni, in octombrie.

Unii analisti si presedinti regionali ai Fed insista ca institutia sa majoreze mai curand dobanzile, pentru ca banca centrala risca sa nu mai poata respecta tinta de inflatie.

Ei mentioneaza faptul ca rata somajului a scazut in ultimul an la 6,1%, iar inflatia s-a mentinut la un nivel ridicat in ultimele luni.

In discursul sau, Yellen a sugerat ca inca nu este convinsa de aceste argumente."Cu toate ca economia continua sa se imbunatateasca, redresarea nu este completa. In pofida reducerii somajului, stagnarea de pe piata muncii se mentine. Acest fapt se adauga ritmului lent de crestere economica", a spus Yellen.

Sefa Fed a mai aratat ca inflatia s-a accelerat, dar majoritatea reprezentantilor insatittutiei considera ca indicatorul va ramane sub tinta de 2% in acest an.