NBG controleaza Banca Romaneasca.

Institutia de credit va decide asupra planului, care este inca in discutie, la reuniunea de marti a board-ului, a spus sursa citata.

Banca elena a anuntat la 7 martie ca va prezenta un plan de a obtine fondurile necesare recapitalizarii fara sa vanda actiuni. Banca centrala din Grecia a refuzat sa accepte planul, au declarat surse informate asupra discutiilor.

Presa elena a scris in aprilie, citand surse din cadrul bancii, ca NBG lucreaza la un program pentru a obtine fondurile necesare recapitalizarii prin vanzarea de active si subsidiare, pentru care avea insa nevoie de acordul bancii centrale.

Guvernatorul Bancii Greciei, George Provopoulos, a declarat, vineri, ca NBG poate obtine banii de la investitori in cazul in care alege aceasta cale.

Board-ul va propune o majorare de capital de 2,1 miliarde de euro si anularea drepturilor de preemptiune ale actionarilor obisnuiti, printre care se afla si fondul elen pentru stabilitate financiara.

In plus, institutia de credit va propune si rascumpararea de actiuni preferentiale in valoare de 1,3 miliarde de euro detinute de guvernul de la Atena. Pentru a acoperi aceasta plata, NBG va vinde unele active, au spus doua surse.

Alte doua banci elene, Piraeus Bank si Alpha Bank, au atras in luna martie aproape 3 miliarde de euro, in principal de la investitori straini, pentru a se recapitaliza conform cerintelor bancii centrale. Pireus a vandut si obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro.

Guvernul de la Atena a atras joi finantare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligatiuni pe cinci ani, la un cost sub asteptari, de 4,95%, depasind cu 500 milioane euro suma vizata initial intr-o operatiune suprasubscrisa de circa opt ori.

Sambata, a treia banca elena, Eurobank, care detine in Romania Bancpost, a primit acordul fondului de stabilitate financiara al Greciei, principalul sau actionar, pentru atragerea prin vanzarea de actiuni a 2,86 miliarde de euro, fonduri necesare acoperirii unui deficit de capital identificat de banca centrala.

Pe langa Banca Romaneasca, grupul NBG detine in Romania si societatea de asigurare - reasigurare GARANTA, societatea de servicii de investitii financiare - NBG Securities Romania si NBG Leasing.