BM anticipeaza acum un avans al PIB de 7,5% pentru China in 2013, fata de 8,3% in prognoza din aprilie, noteaza The Guardian, potrivit Mediafax. Pentru anul urmator, estimarea privind cresterea PIB a fost revizuita de la 8% la 7,7%. 

Asia de Est va inregistra in 2013 o crestere economica de 7,1%, dupa ce banca a inrautatit estimarea anteriora, de 7,8%.

Revizuirea prognozei pentru China a fost determinata de eficienta redusa a expansiunii creditarii in privinta sprijinirii avansului economic. Cresterea PIB se va accelera anul urmator la 7,7%, dar riscurile persista, mai ales in contextul tranzitiei de la o economie dependenta de exporturi la una sustinuta de cheltuieli interne si consum, noteaza Banca Mondiala. 

"O incetinire mai puternica decat se anticipa a investitiilor ar putea avea un impact negativ asupra regiunii, mai ales pentru furnizorii de bunuri de capital si materii prime pentru China", a avertizat institutia internationala, potrivit CNN.

Raportul evidentiaza problemele din regiunea Asiei de Est, care a adus o contributie importanta la dezvoltarea economiei mondiale dupa criza financiara din 2008. Programele masive de stimulare a economiei lansate dupa criza au ajutat Asia sa-si revina ma rapid decat alte zone ale globului, insa odata cu incheierea acestor investitii, este de asteptat ca avansul PIB sa incetineasca, potrivit Bancii Mondiale. 

Avertismentul BM vine dupa ce Banca Asiatica pentru Dezvoltare a inrautatit saptamana trecuta perspectivele economice ale regiunii si a evidentiat necesitatea unor reforme structurale.