Juristi externi au fost angajati pentru realizarea investigatiei referitoare la tranzactia aprobata de directorul financiar.

Controversa din jurul imprumului din partea Chinei, dezvaluita pentru prima oara de Wall Street Journal, este numai una dintre problemele cu care se confrunta americanul Jim Yong Ki, presedinte al carui mandat este marcat de critici legate de stilul sau de conducere si de procesul masiv de restructurare de la nivelul institutiei. 

O alta controversa este si in jurul unui conflict intre directorul financiar Bertrand Badre si trezorierul Bancii Mondiale, Madelyn Antoncic. Este vorba de modul in care banca a procesat un imprumut de 1 miliard de dolari primit in 2013 din partea Chinei, in cadrul unei strangeri regulate de fonduri pentru Asociatia de Dezvoltare Internationala, destinate tarilor sarace. 

Tranzactia s-a referit la unul din cele cinci imprumuturi ieftine acordate de donatori IDA. In loc ca imprumutul din partea Chinei sa fie transferat direct IDA, aranjamentul cu autoritatile de la Beijing a inclus o tranzactie complexa prin intermediul International Finance Corporation (IFC), divizia bancii destinata sectorului privat. IFC este condusa din 2012 de chinezul Jin-Yong Cai, care la un moment dat a condus operatiunile din China ale bancii Goldman Sachs. 

Potrivit oficialilor Bancii Mondiale, China nu avea mecanismul necesar pentru a acorda imprumutul ieftin de 1 miliard de dolari, astfel ca acesta a fost furnizat la dobanzile din piata. Beijingul a acordat insa si un grant de 300 de milioane de dolari BM, pe langa creditul de 1 miliard de dolari, pentru a reduce astfel costul de imprumut al institutiei financiare. 

IDA a cumparat o obligatiune de 1,179 miliarde de dolari de la IFC, prin intermediul careia imprumutul catre China sa poata fi rambursat peste 25 de ani.  Aceasta tranzactie i-a determinat pe Madelyn Antoncic,trezorierul Bancii Mondiale, si angajatii sai sa puna sub semnul intrebarii structura finantarii si corectitudinea procesului.