La inceputul anului, SNB a decis sa renunte brusc la pragul maxim al cursului de schimb de 1,20 franci/euro, ceea ce a dus la aprecierea cu 30% a francului elvetian fata de euro si a provocat probleme acestei economii bazate pe exporturi.

Intre timp, Elvetia a revenit pe crestere, iar francul s-a depreciat, dar este totusi cu 10% mai puternic fata de euro decat la inceputul anului, cand SNB a eliminat plafonul care limita aprecierea monedei. 

Banca Nationala a Elvetiei a mentinut dobanda pentru depozitele la vedere la -0,75%, in conformitate cu estimarile analistilor intervievati de Reuters, gata sa intervina pe pietele valutare, daca va fi nevoie. 

"Francul elvetian este in continuare semnificativ supraevaluat, in pofida usoarei sale deprecieri. Dobanzile negative din Elvetia si disponibilitatea SNB de a interveni atunci cand este nevoie pe pietele valutare fac investitiile in franci mai putin atractive, toti acesti factori au redus presiunea asupra francului", anunta SNB. 

Masurile adoptate recent de SNB cumulate cu imbunatatirea perspectivei pentru zona euro si speculatiile potrivit carora Fed va incepe in scurt timp sa majoreze dobanda de baza au ajutat moneda euro sa treaca saptamana trecuta peste pragul de 1,10 franci, pentru prima data de la inceputul acestui an.