SNB a realizat anul trecut un profit de 49 de miliarde de franci elveţieni de pe urma investiţiilor valutare, care au urcat în 2016 la aproximativ 784 miliarde de franci elveţieni, în urma măsurilor luate pentru deprecierea monedei naţionale.

De asemenea, SNB a obţinut un câştig de trei miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor de aur.

Anul trecut, euro s-a apreciat cu 8,4% faţă de moneda elveţiană. Este cel mai semnificativ declin anual de când euro a devenit moneda oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene, la 1 ianuarie 1999.

Aprecierea euro a majorat valoarea rezervelor în valută ale SNB, care au ajuns la 744 de miliarde de franci elveţieni la 31 decembrie 2017.

La fel ca majoritatea băncilor centrale, SNB are drept sarcină principală asigurarea stabilităţii preţurilor şi nu este obligată să facă profit. Însă, legal, Banca Naţională a Elveţiei are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi de cele 26 de cantoane.

Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.