IOR a precizat ca, din profitul realizat anul trecut, va dona 55 de milioane de euro catre bugetul Sfantului Scaun urmand ca restul de 14,3 milioane de euro sa fie depozitat in rezervele sale.

'Accentul principal este pe imbunatatirea fundamentala a standardelor noastre privind serviciile cu clientii precum si pe profesionalizarea serviciilor noastre de management de active', a declarat presedintele IOR, Jean-Baptiste de Franssu.

In raportul sau anual, IOR a informat ca face progrese in indeplinirea noilor standarde mai stricte de supervizare care au fost introduse in ultimii ani. Dupa ce a fost implicata in trecut in cateva scandaluri rasunatoare, una din reformele implementate de IOR a fost inchiderea conturilor care nu au legatura cu biserica sau sunt inactive.

Banca a informat ca in perioada de dupa luna mai 2013 a inchis 4.614 astfel de conturi, ceea ce a condus la diminuarea bazei sale de clienti pana la 15.181, ia alte 274 de conturi sunt pe cale sa fie inchise.

Banca Vaticanului a fost infiintata in 1942 de Papa Pius al XII-lea. Baza sa de clienti este formata din institutiile catolice, membrii clerului, angajatii actuali sau fosti ai Vaticanului, ambasadele si diplomati acreditati pe langa Sfantul Scaun.