Ministrul cipriot al Finantelor Michael Sarris a luat aceasta decizie dupa consultarea cu guvernatorul Bancii centrale, Panicos Demetriades, cu scopul "de a asigura buna functionare a intregului sistem bancar", arata comunicatul.

Banca centrala anuntase anterior ca toate bancile, cu exceptia a doua, se vor redeschide marti.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.

Cipru trebuie sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara. Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank si o datorie de 9 miliarde de euro catre mecanismul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca "toxica", unde sunt asteptate pierderi mari.