Documentul citat, semnat de presedintele tarii Prokopis Pavlopoulos si de premierul Alexis Tsipras, face referire la "caracterul de extrema urgenta si necesitatea neprevazuta de a proteja sistemul financiar si economia greceasca din cauza lipsei de lichididati provocata de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de imprumut pentru Grecia".

Premierul Tsipras a anuntat duminica impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, pentru a evita colapsul sistemului financiar, transmit Reuters, DPA si Bloomberg.

El a afirmat ca Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si aplicarea restrictiilor de capital, dupa ce BCE a decis sa nu majoreze finantarea de urgenta (ELA) destinata bancilor elene. 

Amenintarea intrarii Greciei in incapacitate de plata a determinat populatia sa-si retraga masiv banii din conturi, astfel incat plafonul liniei de finantare de urgenta, situat in prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari) ar putea sa nu fie suficient. 

Bancile care incalca reglementarile pot fi amendate cu pana la 10% din valoarea oricarei tranzactii ce nu respecta restrictiile impuse miscarilor de capital.

Tsipras nu a dat detalii cu privire la introducerea unor controale asupra capitalului, dar analistii se asteapta la limitarea sumelor de bani ce pot fi transferate in afara tarii.  Restrictiile asupra miscarilor de capital nu se vor aplica celor care detin conturi in banci straine, care au carduri emise peste hotare, a declarat un oficial elen, potrivit Agerpres.

Ei se asteapta ca aceste restrictii sa adanceasca recesiunea din Grecia si sa o aduca mai aproape de iesirea din zona euro.

Bancile vor fi inchise pana in 6 iulie, fiind afectate si sucursalele bancilor straine din Grecia. 

Grecii au retras din banci peste 8 mld. euro in numai doua saptamani

Deponentii greci au retras peste opt miliarde de euro din bancile elene numai in ultimele doua saptamani, inaintea de impunerea restrictiilor temporare asupra miscarilor de capital, estimeaza Moody's, transmite Financial Times. 

Un raport al Moody's, de la finele lunii noiembrie si pana in prezent, arata ca depozitele private din bancile grecesti au scazut cu 44 de miliarde de euro pana la nivelul de 120 de miliarde de euro. 

"Ca raspuns la incertitudinea crescuta provocata de anuntarea referendumului, gospodariile grecesti si-au retras depozitele intr-un ritm accelerat in cursul week-end-ului, ingrijorate de perspectiva unei vacante bancare neasteptate, inghetarea depozitelor si in cele din urma riscul denominarii fortate intr-o noua moneda", sustine Moody's.

Euro, in picaj. Bursele pe rosu

Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna. Fata de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani. Francul elvetian s-a apreciat usor.

Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia. 

Grecia este a doua tara din zona euro care impune restrictii asupra miscarilor de capital, dupa decizia similara adoptata de Cipru, in 2013. In aprilie 2015, Nicosia a ridicat si ultimele restrictii impuse asupra miscarilor de capital in timpul crizei financiare din 2013.

Dar situatia Greciei este mult mai dificila, intrucat aceasta trebuie sa achite marti FMI 1,6 miliarde de euro, altfel intra in incapacitate de plata. 

Sute de oameni s-au adunat, sambata dimineata, in fata sediilor bancilor din Grecia si au golit ATM-urile. Doi reprezentanti din conducerea executiva a unei banci au declarat ca aproximativ 500 de ATM-uri dintre cele 7.000 existente pe teritoriul tarii au ramas fara numerar sambata dimineata si este posibil ca anumite banci sa nu poata deschide luni fara o injectie suplimentara de lichiditati din partea Bancii Greciei.  

Deponentii au retras din banci aproximativ 30 de miliarde de euro (33,5 miliarde de dolari), dupa preluarea puterii de catre Coalitia anti-austeritate condusa de partidul radical de stanga Syriza. 

Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit, sambata, la Bruxelles, intr-o intalnire de urgenta, pentru a discuta deblocarea unui ajutor de 15,5 miliarde de euro pentru Grecia si extinderea pana in noiembrie a programului de asistenta pentru aceasta, insa, conform AFP, au refuzat sa prelungeasca programul de asistenta financiara dupa 30 iunie, data la care acesta expira