Institutiile de credit au finalizat sau au in lucru la jumatatea anului tranzactii cu astfel de active in valoare de 83 de miliarde de euro, fata de 64 de miliarde de euro pentru intreg anul 2013, potrivit datelor firmei de consultanta PwC.

Totalul pentru acest an ar putea ajunge la nivelul record de 100 de miliarde de euro, in contextul interesului foarte ridicat din partea managerilor de fonduri de investitii, a declarat Richard Thompson, partener la firma de consultanta PwC.

In pofida accelerarii vanzarilor, acestea reprezinta doar o mica parte din activele non-core de 2.400 de miliarde de euro inregistrate in bilanturile bancilor europene, potrivit PwC. Totusi, valoarea tranzactiilor este in crestere, in contextul interesului investitorilor pentru imprumuturi din zona euro si al presiunilor exercitate de Banca Centrala Europeana asupra bancilor pentru restructurarea activelor.

UE se afla doar la jumatatea unui ciclu de 7-10 ani de vanzare de active, a declarat Lee Galloway, manager de portofoliu la Pimco, care a atras in acest an de la investitori 5,5 miliarde de dolari pentru achizitia de active bancare in SUA si Europa.

Cresterea profiturilor bancilor le permite acestora sa formeze provizioane mai consistente pentru credite neperformante si sa accepte pierderi mai mari cand vand active. Aceasta situatie conduce la intrarea pe piata a unui numar mai mare de portofolii de imprumuturi, a spus el.

"Ritmul de vanzare de active era initial mai lent, dar lucrurile s-au accelerat in ultimele 12 luni. Diferenta dintre preturile cerute si cele propuse s-a redus, in mare parte din cauza apetitului sporit al investitorilor, care ii face mai realisti in privinta a cat sunt dispusi sa plateasca. Apar mai multe oferte pentru activele care intra pe piata - sunt multi bani care ar trebui investiti", a afirmat Galloway.

In timp ce cea mai mare parte a activelor vandute este formata din credite neperformante, PwC a afirmat ca se observa si o accelerare a vanzarilor de portofolii care nu au probleme. Imprumuturile "sanatoase" reprezinta circa un sfert din tranzactiile incheiate sau in curs de derulare, fata de 15-20% din vanzarile totale de 64 de miliarde de euro inregistrate anul trecut.

Aproape jumatate din creditele "nedorite" de 2.400 de miliarde de euro din portofoliile bancilor sunt imprumuturi neperformante, Spania avand cea mai mare pondere in randul tarilor, cu 200 de miliarde de euro, potrivit PwC.