Institutiile de credit au redus activele ponderate la risc cu 817 miliarde de euro intre decembrie 2011 si iunie 2013, potrivit datelor Autoritatii Bancare Europene, citate de Bloomberg, transmite Mediafax.

Rata de adecvare a capitalului, un indicator al capacitatii bancilor de a absorbi pierderile, a urcat in intervalul analizat de la 10% la 11,7%.  Marile banci globale au atras capital de circa 500 de miliarde de dolari ca urmare a crizei financiare si se apropie de respectarea criteriilor mai exigente prevazute de regulamentul Basel III. Regulile restrictioneaza inclusiv gradul de indatorare. 

"Bancile reduc activele ponderate la risc in contextul trecerii la cerintele Basel III referitoare la capital. Intre timp, rata de indatorare i-a lovit in plin, a ridicat noi provocari si necesita masuri de dezintermediere financiara, mai ales pentru bancile universale", a declarat Christopher Wheeler, analist la Mediobanca. 

Autoritatea Bancara Europeana a publicat peste 700.000 de indicatori despre situatia capitalului bancilor si investitiile acestora. Agentia a renuntat sa deruleze anul urmator un test de stres, urmand ca Banca Centrala Europeana sa evalueze in schimb calitatea activelor institutiilor de credit.

BCE va prelua anul urmator rolul de supraveghere bancara la nivelul zonei euro. 

Dintre tarile UE analizate, Danemarca inregistreaza cea mai ridicata rata de adecvare a capitalului, de 17,2%, in timp ce Slovenia, cu 8%, se afla pe ultima pozitie.