Banca Italiei estima anterior ca bancile ar putea inregistra un deficit de capital de 10-15 miliarde euro.  Sabatini considera ca un necesar de recapitalizare de 15 miliarde euro nu ar reprezenta o problema majora, sistemul urmand sa faca fata. 

Banca Centrala Europeana analizeaza activele celor mai mari banci europene, inclusiv 15 institutii de credit din Italia, in cadrul unei evaluari exhaustive a sectorului bancar din zona euro. BCE se pregateste sa preia, incepand din luna noiembrie, rolul de institutie centrala de supraveghere a bancilor din Europa. 

"Exista mai multe variante la dispozitia bancilor pentru a acoperi eventualele deficite de capital constatate in urma testelor, iar majoritatea recapitalizarilor vor depinde de termenele impuse de BCE", a afirmat Sabatini.  Optiunile la care se refera seful Asociatiei Bancare Italiene sunt majorari de capital prin plasamente de actiuni, vanzari de active sau dezintermediere. 

Banco Popolare, a patra mare banca italiana, a anuntat in ianuarie ca va vinde actiuni de pana la 1,5 miliarde euro pentru a-si consolida capitalul.

Anterior, Banca Monte dei Paschi di Siena si Banca Popolare di Milano Scarl au anuntat de asemenea plasamente de actiuni, pentru a-si majora ratele de adecvare a capitalului in asteptarea testelor BCE. 

Italia a incheiat anul trecut cea mai indelungata recesiune din ultimele doua decenii. Bancile se confrunta cu scaderea profiturilor in urma deteriorarii situatiei economice si reducerii dobanzilor. 

"Banca Italiei a exercitat presiuni puternice in sistem pentru a determina bancile sa anticipeze rezultatele evaluarii activelor si sa-si faca temele din timp. Astfel, vom constata probabil provizioane suplimentare in rezultatele pentru trimestrul al patrulea", a afirmat Sabatini. 

Sectorul bancar italian inregistreaza la finele lunii decembrie o rata de 9,1% a creditelor neperformante raportat la soldul total, cu aproape 7 puncte procentuale peste nivelul de la finalul anului 2008, a declarat sambata guvernatorul Bancii Italiei, Ignazio Visco.