"Intr-un climat de consens, este necesar ca plata celei de a sasea tanse a primului imprumut (acordat in 2010), in valoare de opt miliarde de euro, de care Grecia are absoluta nevoie, sa fie efectuata pana la 15 decembrie, conform calendarului nevoilor financiare ale tarii", a declarat ministrul de finante elen, Evangelos Venizelos.

Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel a avertizat, la Cannes, ca asteapta de la Grecia mai degraba acte decat anunturi, dupa declaratiile premierului grec Georges Papandreou evocand o posibila abandonare a referendumului sau controversat.

"Pentru noi conteaza actele", a afirmat ea in fata presei in cadrul summitului G20. "Este important sa existe rapid o aprobare pentru deciziile din 27 octombrie", cand zona euro a adoptat un plan de salvare a Greciei, a adaugat ea.

"Ceea ce am spus ieri seara este inca de actualitate: a sasea transa de imprumut nu va fi platita Greciei daca aceasta nu adopta" planul european, a avertizat Merkel.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a apreciat, la randul sau, ca mesajul adresat in seara precedenta de Germania si Franta Greciei, referitor la proiectul acestei tari de a organiza un referendum, a permis o "trezire la realitate" care, "daca se va confirma, va fi salutata de toata lumea".

Atena a provocat emotii, luni seara, cand si-a anuntat intentia de a supune acest planul de salvare de la UE unui referendum de mare risc. Sub presiunea internationala, Papandreou a declarat, astazi, ca referendumul "nu este un scop in sine", sugerand ca ar putea renunta la acesta daca opozitia sustine planul european.