Der Spiegel scrie operatiuneade interceptare era inca in desfasurare cu cateva saptamani inainte de vizita pe care Barack Obama a efectuat-o la Berlin in iunie. 

O nota interna din 2010 a Serviciului special pentru interceptari (Special Collection Service - SCS), o divizie a NSA, arata ca agenti americani ar monitoriza comunicatiile din aproximativ 80 de locatii situate in numeroase tari, inclusiv in Paris, Madrid, Roma, Praga, Geneva si Frankfurt. Nu se stie daca agentii americani intercepteaza continutul conversatiilor telefonice sau doar datele de conectare. 

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel in timpul conversatiei de miercuri, presedintele SUA argumentand ca nu stia de activitatile de interceptare. Pozitia oficiala a Casei Albe sugereaza ca aceasta ipoteza este adevarata.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei SUA, Jay Carney, a declarat ca "Statele Unite nu monitorizeaza si nu vor monitoriza comunicatiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activitati in trecut.