Obama a facut ceea ce a numit ca fiind “una dintre cele mai importante nominalizari pe care un presedinte le poate face”, anuntand-o pe Yellen ca fiind optiunea sa pentru preluarea sefiei Fed de la Ben Bernanke.

S-a dovedit a fi un adevarat lider si este si foarte puternica – si nu numai pentru ca provine din Brooklyn”, a spus presedintele SUA. “Janet este si foarte calificata pentru acest post”, a adaugat acesta.

Yellen, 67 de ani, care in prezent este vicepresedinte al bancii centrale americane, a fost intotdeauna una dintre persoanele preferate pentru preluarea postului, datorita recomandarilor puternice pe care le are. Mai mult de 500 de economisti au semnat o scrisoare prin care ii cereau presedintelui s-o numeasca in funtea Federal Reserve.

Printre calificativele care o recomanda pentru acest post sunt anii de experienta pe diferite pozitii in cadrul Fed, precum si experienta in cercetare si ca economist capabil sa faca previziuni dintre cele mai apropiate de realitate.

Procesul confirmarii pentru presedintia Fed poate dura cateva luni, dar nu poate fi dificil pentru Yellen, comenteaza CNN. Ea are deja sprijinul senatorilor democrati si are o scrisoare de sustinere si din partea presedintelui Obama, inca din luna iulie.

Decizia in favoarea lui Yellen nu a fost luata usor, insa, in conditiile in care administratia s-a gandit initial la Larry Summers pentru aceasta pozitie.

Summers are legaturi puternice cu Casa Alba, fiind unul dintre cei mai apropiati sfatuitori ai presedintelui Obama in timpul crizei care a urmat prabusirii bancii de investitii Lehman Brothers, in septembrie 2008.

Vizat de critici si de opozitia unor congresmeni democrati - Congresul urmand sa aprobe optiunea presedintelui la Fed - Summers s-a retras pe 15 septembrie, apreciind ca procesul de confirmare va fi prea "dur". Obama a declarat ca Summers, dar si Yellen, sunt "inalt calificati" pentru a-l inlocui pe Bernanke.

Presedintele si-a aparat dorinta de a nominaliza femei in posturi de rang inalt in administratie, asa cum a procedat in cazul Curtii Supreme, unde le-a propus pe Sonia Sotomayor, in 2009, si pe Elena Kagan, in 2010.

Nominalizarea lui Janet Yellen are loc intr-un moment economic crucial pentru Statele Unite, in contextul unui blocaj asupra bugetului, in Congres, care a paralizat administratii centrale de la 1 octombrie, dar si in contextul in care plafonul datoriei americane este necesar sa fie crescut pana la 17 octombrie, in vederea evitarii unei intrari in incapacitate de plata.