Banca britanica estimeaza ca moneda europeana se va deprecia la 1,08 dolari pe unitate pana in iunie si la 1,05 dolari pe unitate pana la sfarsitul lunii septembrie. 

"In conditiile in care perspectiva economica pentru Statele Unite este una pozitiva, iar BCE este tot mai activa, vedem in continuare o scadere semnificativa a monedei euro fata de dolar", potrivit Barclays.

Anterioar, banca anticipa ca euro se va tranzactiona la 1,07 dolari pe unitate la finalul acestui an, insa diferenta dintre cele doua monede se reduce, pe fondul evolutiei diferite a economiilor americana si europeana. 

BCE a luat mai multe masuri pentru combaterea inflatiei scazute si pentru stimularea economiei din zona euro, printre care se numara reducerea dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,05% si acordarea de credite ieftine bancilor. 

In ianuarie, institutia europeana a anuntat ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. 

In schimb, Rezerva Federala din SUA a incheiat programul sau de achizitii de active in octombrie anul trecut, iar in prezent analizeaza posibilitatea de a creste dobanda cheie in prima jumatate a acestui an, pentru prima oara din iunie 2006. In plus, economia SUA a crescut cu 2,6% in ultimul trimestru al anului trecut raportat la perioada similara a anului anterior, dupa un avans de 5% in T3.

Analistii Barclays noteaza ca estimarea lor privind cursul euro-dolar se bazeaza si pe ingrijorarile investitorilor legate de existenta zonei euro, in urma castigarii alegerilor din Grecia de catre partidul de extrema stanga Syriza, ostil politicii de austeritate. 

Moneda europeana s-a depreciat cu aproximativ 12% fata de dolar anul trecut, in timp ce, la nivelul lunii ianuarie, declinul a fost de 6,7%.

Marti, euro se tranzactiona la 1.1338 dolari pe unitate la 12:06 (ora Romaniei), aproape de cel mai jos nivel din septembrie 2003 pana in prezent. 

Mai multe banci au redus prognozele privind cursul euro-dolar in ianuarie, dupa ce BCE a anuntat inceperea in martie a unui program de achizitii de active, care va include si obligatiuni guvernamentale, in valoare totala de 1.080 miliarde de euro. 

Bank of America Merrill Lynch estimeaza ca euro se va tranzactiona pentru 1,1 dolari la finalul anului, fata de 1,2 dolari anterior, in timp ce Credit Suisse anticipeaza ca euro va cobori la 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul lui 2015.