Inca de aseara presedintele a incercat sa convinga liderii europeni ca Romania merita sa intre in Schengen fara sa i se impuna noi conditii.

A discutat intens, minute bune, cu premierul olandez Mark Rutte. Guvernul de la Amsterdam si-a exprimat de mai multe ori parerea ca trebuie sa asteptam pana in 2012 pentru a deveni stat Schengen.

Traian Basescu a stat de vorba si cu Angela Merkel si, intr-un alt moment al serii, s-a ales si cu o mangaiere amicala pe obraz din partea premierului din Luxemburg, Jean Claude Junker.

Si intalnirea cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a aratat cu totul altfel decat cea de la summitul de la Lisabona, din noiembrie anul trecut. La poza de grup a liderilor UE, Nicolas Sarkozy a venit printre ultimii. Presedintele Traian Basescu l-a intampinat cu zambetul pe buze. L-a oprit si a tinut sa-i spuna ceva, si Sarkozy a dat din cap a incuviintare dupa ce l-a ascultat.

Totodata, Sefii de stat si de guvern din Uniune au stabilit, printe altele, posibilitatea introducerii unor controale la granitele unelor state, care sa intampine astfel valurile de imigranti.

"Monitorizarea se va face nu numai asupra tuturor statelor", a sustinut presedintele Romaniei.

Concluziile redactate la Consiliul European stabilesc ca discutiile privind calendarul aderarii Romaniei si Bulgariei vor fi reluate in septembrie.