Si asta pentru ca, in cazul in care Grecia paraseste zona euro, Germania ar avea cel mai mult de pierdut dintre toate tarile din regiune, Berlinul si BCE fiind cei mai mari creditori ai statului elen.

Pe langa pierderea imprumuturilor directe acordare Gerciei, Germania ar mai avea de suferit si pe alt plan, comenteaza BBC News. In cazul in care Grecia pleaca din zona euro, regiunea ar fi lovita de o “furtuna” financiara, pe care tot Germania se va lupta sa o opreasca.

Economiile din sudul continentului, in care revenirea dupa criza este inca firava, vor fi zdruncinate de tsunami-ul pe care l-ar provoca Grecia, iar tarile bogate din nord, in frunte cu Germania, vor fi obligate sa le ajute pentru a mentine stabilitatea euro.

Citeste si: Cui ii este frica de “Grexit”. Cine este cel mai mare creditor al Greciei si care sunt europenii care ar plati cel mai mult daca Atenei i s-ar sterge datoria

Astfel, indiferent daca Grecia ramane sau nu in zona euro, costuri ar fi in ambele situatii. Insa cele generate de un eventual “Grexit” ar fi incontestabil mai mari decat prelungirea acordului actual si eliminarea unor conditii din el, dupa cum cere Guvernul de la Atena.

Autoritatile de la Atena au cerut, joi, liderilor zonei euro o prelungire de sase luni a acordului de imprumut extern, care expira la sfarsitul lunii februarie, cerinta respinsa categoric de Germania, care si-a justificat refuzul spunand ca documentul trimis de autoritatile elene nu reprezinta o "propunere substantiala pentru gasirea unei solutii”.

In aceste conditii, ministrii Finantelor din zona euro se intalnesc din nou vineri pentru noi discutii pe tema datoriilor Greciei.

Acordul pe care Grecia l-a incheiat in 2010 cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International pentru un pachet de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro expira la sfarsitul lunii februarie. In lipsa incheierii unei noi intelegeri intre guvernul de la Atena si creditorii sai, Grecia ar putea intra in incapacitate de plata pana la finalul lunii martie si ar putea parasi zona euro.

Citeste si: Grecia a cerut prelungirea imprumutului extern care o ajuta sa supravietuiasca. Germania a spus NU

JP Morgan a avertizat in aceasta saptamana ca bancile din Grecia vor ramane fara garantii pentru accesarea de noi credite in trei luni si jumatate, intrucat clientii acestora retrag din conturi circa 2 miliarde de euro saptamanal.

In ianuarie, BCE a decis sa nu mai permita bancilor elene folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.

GRAFICE: VLAD MOLDOVEANU

Banca centrala a Greciei furnizeaza in prezent bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finantare de urgenta ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat joi cu 3,3 miliarde de euro, la 68,3 miliarde de euro. In aceste conditii, mai multi reprezentanti ai creditorilor internationali au solicitat Greciei sa ceara prelungirea programului de sprijin financiar, dupa ce intalnirea de luni a Eurogrupului s-a incheiat fara un acord intre ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis si omologii sai din zona euro.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat marti ca Grecia trebuie sa ceara extinderea programului, deoarece ministrii Finantelor din zona euro nu vor discuta acordarea de noi ajutoare in absenta unei cereri formale din partea lui guvernului elen.

Datoria Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB.