"In cadrul intalnirii de astazi, care s-a desfasurat la Nicosia, Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la cea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", a comunica institutia europeana. 

Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie anul trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior. 

Analistii anticipeaza ca presedintele Mario Draghi va prezenta joi dupa amiaza detaliile tehnice referitoare la programul de achizitii de active anuntat in ianuarie.

Draghi a anuntat ca BCE va lansa in martie un program extins de achizitii de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in zona euro, in valoare lunara de 60 miliarde euro si care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016. 

Adoptarea acestui program este justificata de obiectivul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor de consum, in conditiile in care dobanzile de politica monetara au ajuns deja la un nivelul minim de 0,05%. 

Preturile de consum din zona euro au scazut in februarie pentru a treia luna consecutiv, rata anuala a inflatiei situandu-se la -0,3%, potrivit Eurostat. 

In ianuarie, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent.  Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in luna iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice. 

BCE are o tinta de inflatie de putin sub 2%.