Mario Draghi a confirmat ca BCE va majora finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro, in decurs de o saptamana.

Decizia vine dupa ce Parlamentul grec a votat in favoarea unui pachet de masuri de austeritate, deschizand calea pentru un nou program de asistenta. 

"Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost conceputa sa fie nelimitata si fara conditii", a spus Mario Draghi, adaugand ca expunerea totala pe Grecia a Eurosistemului si a bancilor centrale a crescut pana la 130 de miliarde de euro.

Presedintele BCE a mai spus ca este greu de prezis cand vor fi eliminate restrictiile asupra miscarilor de capital impuse de Guvernul grec la data de 29 iunie, dar a subliniat ca este important sa fie evitata o panica in randul deponentilor bancilor.  .

Bancile din Grecia ar trebui redeschise pentru afaceri numai dupa ce vor fi recapitalizate si vor avea asigurata finantarea de la Banca Centrala Europeana, a afirmat Andreas Dombret, membru al boardului Bundesbank, transmite Bloomberg.

"In primul rand, trebuie sa existe garantii ca bancile elene vor fi recapitalizate suficient conform prevederilor noului pachet de asistenta financiara. In al doilea rand, ele trebuie sa dispuna de suficiente lichiditati in cazul in care cei care au depozite vor sa retraga mai multi bani, dupa redeschiderea bancilor recapitalizate", a declarat Andreas Dombret, , membru si in board-ului Mecanismului European de Supervizare Bancara al BCE, potrivit Agerpres.

Declaratiile sale indica faptul ca BCE nu crede intr-o redeschidere rapida a bancilor elene. Joi este prevazuta o reuniune a Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, care ar putea decide majorarea plafonului finantarii de urgenta destinata creditorilor eleni, situat in prezent la 89 de miliarde de euro. 

Liderii zonei euro au ajuns, luni, in unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei de creditorii internationali (UE, BCE si FMI).

Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene, in valoare de pana la 50 miliarde de euro, intr-un fond independent. Jumatate din Fondul de privatizare va fi utilizat pentru recapitalizarea bancilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anuntat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. 

"Ar trebui sa ne ghidam dupa aceste cifre, dar este necesara o verificare amanuntita a bilanturilor. Daca necesitatile de capital vor fi mai ridicate decat ne-am asteptat, trebuie sa existe posibilitatea revizuirii cifrelor", a explicat Dombret. 

Bancile din Grecia, care nu au functionat in ultimele doua saptamani din cauza retragerilor masive de numerar, vor ramane inchise pana joi. Luni, Guvernul de la Atena a decis sa mentina restrictiile asupra miscarilor de capital, precum si decizia inchiderii bancilor, masuri in vigoare incepand din data de 29 iunie. 

Pentru a evita prabusirea bancilor, premierul elen Alexis Tsipras a decis sa limiteze retragerile zilnice de numerar de la ATM-uri la 60 de euro.