"Nu excludem o noua relaxare a politicii monetare, o reducere a dobanzii", a spus Draghi dupa sedinta consiliului guvernatorilor la care s-a decis mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 0,25%, in pofida inflatiei care s-a indepartat periculos de obiectivul de 2% al institutiei.

In luna martie, preturile din zona euro au crescut cu 0,5%, dupa un avans de 0,7% in februarie.

Draghi a reiterat insa ca nu crede in pericolul deflatiei, sinonima cu o scadere generalizata a preturilor si declin economic.

BCE anticipeaza pentru acest an o inflatie de 1% in zona euro, urmata de 1,3% in 2015 si 1,5% in 2016.

"Acest fapt nu inseamna sa ramanem indiferenti", a spus Draghi, subliniind ca BCE urmareste cu atentie evolutia preturilor si este gata sa se foloseasca, in afara de dobanzi, de instrumente neconventionale pentru mentinherea stabilitatii preturilor, inclsiv suplimentarea lichiditatilor prin achizitii de active.

Seful BCE a precizat ca membrii consiliului guvernatorilor s-au aratat in unanimitate pregatiti sa foloseasca aceste instrumente neconventionale, daca va fi necesar.

El a mai spus ca nivelul euro in raport cu alte valute este un element foarte important pentru stabilitatea preturilor si va fi urmarit indeaproape, chiar daca acest lucru nu este un obiectiv al politicii monetare.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, s-a declarat miercuri ingrijorata de riscul producerii unei deflatii in tarile dezvoltate, in special in zona euro, fenomen care ar restrange cererea si activitatile economice.

Pentru a indeparta acest pericol, Lagarde considera necesar ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa relaxeze in continuare politica monetara, in special prin masuri neconventionale.

FMI a cerut deja BCE, la inceputul lunii martie, sa reduca dobanda de politica monetara si sa creasca lichiditatile din piata prin achizitii de active.