Datoria publica a Greciei este plasata in categoria "junk", astfel ca BCE a oferit tarii un avantaj prin renuntarea la cerinta ca obligatiunile guvernamentale sa fie evaluate ca recomandate pentru investitii, pentru a putea obtine finantare ieftina din partea institutiei europene, relateaza MarketWatch. 

Una dintre conditiile puse de BCE pentru a acorda acest sprijin Greciei a fost ca guvernul de la Atena sa respecte programul de bailout convenit cu creditorii internationali. 

"Decizia Consiliului Guvernatorilor se bazeaza pe faptul ca nu se poate presupune in acest moment ca revizuirea programului va fi indeplinita cu succes", potrivit BCE.

In aceste conditii, banca centrala a Greciei va trebui sa furnizeze bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie, prin accesarea facilitatii de finantare de urgenta. Prin acest program, imprumuturile sunt mai scumpe si sunt oferite de banca centrala a Greciei, nu direct de catre BCE. 

Actiunea BCE este perceputa de catre analisti drept un semnal al faptului ca, asemenea Germaniei, BCE nu este dispusa sa accepte inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene.  De asemenea, mai multe surse au declarat ca BCE nu este deschisa la propunere Greciei de a emite obligatiuni suplimentare pentru a strange fondurile necesare pentru a asigura lichiditatile necesare guvernului de la Atena. 

Germania se asteapta ca negocierile cu Grecia sa treneze pana la incheierea actualului program de sprijin, la sfarsitul lunii februarie, si este pregatita sa astepte pana in aprilie sau mai, cand statul elen va ramane fara lichiditati, a declarat o persoana apropiata situatiei. Cancelarul german Angela Merkel analizeaza inca intentiile premierului elene Alexis Tsipras, a adoptat o pozitie ferma si vrea sa evite sa intre intr-un duel cu acesta, a spus o alta sursa.

Citeste si: Jocul nervilor intinsi la maximum. Angela Merkel asteapta Grecia la cotitura, in aprilie sau mai, cand va ramane fara lichiditati. Atena isi cauta aliati in Europa

Masura decisa de BCE, care se va aplica incepand cu data de 11 februarie, va duce la cresterea costurilor de finantare ale Greciei, potrivit Bloomberg. Randamentele obligatiunilor pe zece ani ale Greciei au crescut joi cu 70 de puncte de baza (0,7 puncte procentuale), la 10,38% la ora 10:01 (ora Romaniei). 

Miercuri, Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante s-a intalnit cu presedintele BCE, Mario Draghi. In urma discutiilor grecul a declarat ca BCE este dispusa "sa faca orice este nevoie" pentru a sustine statele membre ale zonei euro. 

Varoufakis si premierul Alexis Tsipras se afla, incepand de duminica, intr-un turneu european, in cadrul caruia sunt programate mai multe intalniri cu reprezentanti ai guvernelor nationale, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice, care in prezent se ridica la circa 315 miliarde euro. 

La inceputul saptamanii, Varoufakis a propus oficialilor europeni si FMI inlocuirea obligatiunilor guvernamentale detinute in prezent de creditorii internationali, fie cu unele al caror randament variaza in functie de evolutia economica a tarii, fie cu asa-numitele titluri "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.

Actiunile bancilor din Grecia au scazut puternic dupa decizia BCE de a limita imprumuturile

Bursele europene si-au adancit pierderile inregistrate in debutul tranzactiilor de joi, iar piata din Atena a coborat cu pana la 9%, in contextul in care actiunile principalelor banci au intrat in picaj dupa ce BCE a restrictionat imprumuturile acordate Greciei, transmite MarketWatch.

In jurul orei 13:40, indicele ASE de la Atena era in coborare cu 5,91%, dupa ce a pierdut pana la 9% in prima parte a sedintei. Decizia Bancii Centrale Europene de a nu mai permite bancilor elene folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE pune presiune pe vanzare, investitorii fiind ingrijorati cu privire la situatia Greciei, care ar putea intra in default daca nu ajunge la un acord cu creditorii externi pentru plata datoriilor.

Actiunile Piraeus Bank sunt in scadere cu 14,83%, titlurile Attica Bank cu 14,29%, in timp ce National Bank of Greece (NBG), Eurobank si Alpha Bank au coborat cu 10,8%, 12,1% si, respectiv, 8,64%.

Costul la care Grecia se poate imprumuta pe pietele externe a crescut semnificativ joi. Randamentul obligatiunilor pe doi ani a urcat dimineata cu peste doua puncte procentuale, la 18,2%, in timp ce randamentele pentru obligatiunile pe 5 si 10 ani, au crescut cu 1,42 puncte si 0,86 puncte, la 14,137%, respectiv 10,542%.

In restul Europei, indicele CAC 40 (Paris) este in coborare cu 0,68%, FTSE 100 (Londra) cu 0,45%, iar DAX 30 (Frankfurt) cu 0,47%.

Indicele Stoxx Europe 600 este in scadere cu 0,48%, influentat de evolutia negativa din sectorul bancar. Pe langa declinul substantial inregistrat de bancile din Grecia, actiunile BNP Paribas au pierdut 4,54% din valoare, Banco Popular Espanol este in scadere cu 2,9%, iar Banco Santander cu 2,28%.

Moneda unica europeana, care a scazut in prima parte a sedintei aproape de minimul ultimelor 11 luni fata de dolar, a recuperat pierderea si se tranzactioneaza la 1,1423 unitati pentru un dolar, in urcare cu 0,77% fata de inchiderea de miercuri.