BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice. 

Banca Angliei a mentinut, de asemenea, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, iar plafonul programului de achizitii de active la 375 miliarde de lire sterline.  Dupa anuntarea in septembrie a unui plan de achizitii nelimitate de obligatiuni suverane, BCE s-a abtinut de la noi masuri, asteptand activarea programului la cererea unuia dintre statele cu probleme de finantare.

Aceasta asteptare va continua probabil, potrivit CNBC, intrucat Spania pare sa reziste in continuare presiunilor pentru o cerere de ajutor extern, una dintre preconditiile pentru activarea programului BCE. 

BCE a redus estimarile de crestere economica a zonei euro pentru 2012 si 2013  in conditiile inrautatirii perspectivelor.

Pentru acest an, BCE anticipeaza o contractie economica de 0,6-0,4% in zona euro.

In 2013, Banca Centrala Europeana anticipeaza ca PIB-ul va evolua intre o contractie de 0,9% si o crestere de 0,3%, iar in 2014 este asteptat un avans de 0,2%-2,2%.

Euro s-a depreciat la 1,3036 dolari pe unitate in urma declaratiei, de la 1,3078 dolari pe unitate la inchiderea de miercuri.