Seful BCE a avertizat, la conferinta de la Jackson Hole, Wyoming, ca, daca inflatia continua sa scada, atat companiile, cat si consumatorii vor reduce cheltuielile, in asteptarea unor preturi mai mici. 

Comentariile lui Draghi au fost speculate in sensul in care Banca Centrala se pregateste sa ia masuri monetare pe care le-a evitat pana in prezent, pentru a se feri de efectele neplacute ale unei eventuale deflatii. Acestea ar presupune ca BCE sa cumpere obligatiuni de pe piata pentru a mentine rata dobanzilor la un nivel jos si pentru a creste rezerva de bani. 

"Consiliul guvernatorilor BCE va folosi, in timpul mandatului sau, toate instrumentele pe care le are la dispozitie si de care este nevoie pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu," a spus Draghi.

Anterior, presedintele BCE a declarat ca inrautatirea perspectivei asupra inflatiei pe termen mediu va constitui un motiv intemeiat pentru ca Banca Centrala sa inceapa cumpararea de obligatiuni de pe piata. 

Inflatia din zona euro a incetinit in august, ajungand la 0,3%, potrivit analistilor de la Bloomberg, in conditiile in care obiectivul BCE este atingerea unei rate a inflatiei de putin sub 2%.

Economisti ai grupului bancar Citi au estimat saptamana trecuta ca BCE va incepe punerea in aplicare a unui program de relaxare cantitativa de 1 trilion de euro in decembrie, cu scopul de a reduce costul de imprumut si de a creste lichiditatea. 

Consiliul guvernatorilor BCE se intruneste in 4 septembrie in Frankfurt, pentru a stabili politica monetara si a face publice noi previziuni asupra economiei din zona euro.

BCE a evitat pana in prezent luarea de masuri de relaxare monetara, din cauza ingrijorarilor de natura politica, legala si logistica in legatura cu modul de implementare a unui astfel de program.