Conform noilor estimari ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere de 1,7% in acest an, pentru ca in 2017 si 2018 ritmul de crestere sa incetineasca usor la 1,6%. Comparativ, in luna iunie, BCE prognoza o crestere de 1,6% in acest an, urmata de un avans de 1,7% in 2017 si 2018.

In ceea ce priveste inflatia, BCE a lasat nemodificata prognoza de inflatie pentru acest an la 0,2%. Preturile de consum ar urma apoi sa creasca pana la 1,2% in 2017, un usor declin fata de cresterea de 1,3% prognozata de BCE in luna iunie.

De peste trei ani, inflatia in zona euro se situeaza sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE, si situatia ar urma sa se repete si in urmatorii ani in conditiile in care cresterea economica ramane slaba iar rata somajului ramane in jurul nivelului de 10%.

Presedintele BCE a reiterat ca banca "monitorizeaza cu atentie evolutia estimarilor de inflatie si este pregatita sa actioneze". Potrivit lui Mario Draghi, economia zonei euro este afectata de cererea globala anemica, din cauza mai multor factori, inclusiv decizia din luna iunie a Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.