"BCE va decide joi sa cumpere obligatiuni guvernamentale, masura care va furniza lichiditati semnificative pentru economiile europene si care va crea o miscare favorabila cresterii economice", a spus Hollande, citat de MarketWatch. 

Declaratiile presedintelui Frantei sunt surprinzatoare, deoarece par sa prezica actiunile BCE, institutie care isi apara cu tarie independenta fata de guverne. 

Cu toate acestea, remarcile lui Hollande reflecta estimarile avansate in ultimele luni de economisti, care se asteapta ca BCE sa inceapa un program de relaxare cantitativa, dupa sedinta de joi, in contextul in care masurile luate anul trecut pentru stimularea cresterii economice din zona euro nu au fost suficiente pentru ca rata inflatiei sa iasa din panta descendenta in care a intrat in urma cu aproape doi ani. 

Inflatia anuala din zona euro s-a situat la -0,2% in decembrie, iar cea din UE, la -0,1%. 

550 miliarde euro pentru revigorarea zonei euro

Potrivit economistilor chestionati de Bloomberg, presedintele BCE, Mario Draghi, va anunta joi un program de achizitii de obligatiuni, in valoare de aproximativ 550 de miliarde de euro, menit sa convinga investitorii ca institutia dispune de instrumente suficient de puternice pentru a revigora economia din zona euro. 

In ceea ce priveste impactul posibilelor masuri de relaxare cantitativa asupra economiilor din afara zonei euro, in particular din centrul si estul Europei, analistii de la Capital Economics nu se asteapta la miscari semnificative pe aceste piete joi.

"In afara situatiei in care BCE va crea soc si uimire prin anuntarea unor achizitii mai mari decat cele estimate in prezent, nu ne asteptam la reactii semnificative pe pietele financiare din centrul si estul Europei", potrivit Capital Economics. 

Noi taieri ale dobanzilor cheie in Romania si Polonia

Cu toate acestea, deciziile BCE vor fi probabil de natura sa justifice continuarea relaxarii politicii monetare in regiune, potrivit analistilor britanici, care estimeaza noi taieri ale dobanzilor cheie in Romania si Polonia. 

Un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale al BCE ar putea duce si la incetinirea procesului de dezintermediere bancara in tarile din Europa Centrala si de Est, pe fondul cresterii lichiditatii din zona euro, potrivit Capital Economics.