"Manevra este periculoasa, deoarece este orientata in directia unei dezintegrari", a declarat fostul cancelar german pentru cotidianul elvetian, preluat de Mediafax.

Premierul britanic David Cameron s-a angajat la 23 ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, sa organizeze la orizontul lui 2017 un referendum asupra mentinerii Regatului Unit intr-o Uniune Europeana (UE) reformata in prealabil, suscitand o ingrijorare profunda in randul partenerilor sai europeni.

Fostul cancelar german ii reproseaza premierului britanic faptul ca ofera argumente gruparilor populiste de dreapta si alimenteaza nationalismul.

"Ma astept ca filiala bavareza a CSU sa ii calce in curand pe urme", a declarat Schröder pentru ziarul elvetian, apreciind ca aceasta filiala a Uniunii Crestin-Sociale (CSU) isi va insusi demersul lui Cameron.

Premierul britanic supraestimeaza "enorm" fortele tarii sale, a continuat fostul cancelar social-democrat german, subliniind ca industria contribuie cu 10-11% la Prodului Intern Brut (PIB) britanic, in comparatie cu un nivel de 23%, cu cat contribuie in Germania.

"Asta inseamna ca David Cameron conduce o tara care a traversat un declin industrial", a subliniat Gerhard Schröder. "Eu cred ca un pic mai multa modestie ar fi, deci, mai porivita", a adaugat el.