Pe baza acestor lucrari, China "si-a extins suprafetele pe care le ocupa, marindu-le de aproape 400 de ori", a declarat acest oficial, precizand ca Beijingul a castigat 800 de hectare din ianuarie 2014, dintre care trei sferturi cu incepere din ianuarie 2015.

Pentagonul a dat publicitatii vineri raportul sau anual privind fortele militare ale Chinei in care face referire la actiunile Beijingului in arhipelag.

Departamentul american al Apararii identifica patru zone de cucerire pe mare unde China a trecut de la stadiul de operatiuni de dragare si rambleiere la "constructia de infrastructuri", ce pot cuprinde porturi, sisteme de comunicatie si de supraveghere, si "la cel putin o pista" pentru avioane.

China a sapat canale adanci pentru a permite marilor sale nave sa ajunga la avanposturile asupra arhipelagului, potrivit documentului amintit.

Pentru numerosi experti, Beijingul cauta sa isi consolideze astfel revendicarile teritoriale asupra intregului arhipelag. Beijingul sustine insa ca "astfel de constructii se inscriu integral in cadrul suveranitatii chineze, ele sunt legitime, normale si legale", a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.