Greva vizeaza transporturile in comun, administratiile, spitalele, scolile, inchisorile si posturile de televiziune. 

Parlamentul urma sa se pronunte, joi, asupra unei importante reformari a sistemului de pensii. Proiectul a fost pregatit de Guvernul de coalitie condus de Elio Di Rupo, premier de la 6 decembrie. 

Conform proiectului de lege, varsta de pensionare va ramane 65 de ani, dar pensionarea "anticipata", foarte frecventa in Belgia, va putea fi obtinuta cel mai devreme la varsta de 62 de ani. De asemenea, accesul la pensionarea "anticipata" va fi mult mai strict, urmarindu-se totodata suprimarea in forma actuala a regimurilor de pensionare speciala acordate unor profesii. 

Ministrul liberal pentru pensii, Vincent Van Quickenborne, initatorul acestei reforme, este tinta nemultumirilor functionarilor. 

Masurile fac parte dintr-un program de reducere a deficitului bugetar si datoriei publice pregatit de Guvern, Belgia aflandu-se in atentia agentiilor de rating si a Comisiei Europene (CE). 

Greva de 24 de ore a angajatilor cailor ferate belgiene a inceput oficial miercuri seara la ora 22.00 (23.00 ora Romaniei) si urmeaza sa dureze pana joi la miezul noptii. 

"Din primele informatii primite, se pare ca orase ca Tournai si Liege sunt foarte afectate", a spus liderul sindicatului socialist wallon. 

Si partea de nord a Belgiei, Flandra, participa la greva.