Belgia va utiliza fondurile pentru reducerea datoriei publice.

Guvernul si-a asumat fata de Comisia Europeana tinta de a reduce datoria de stat la mai putin de 100% din PIB pana la sfarsitul acestui an.

Statul belgian va inregitra un castig de capital de aproximativ 900 milioane euro dupa finalizarea tranzactiei, potrivit unui comunicat transmis de guvern si BNP Paribas.

Datoria publica bruta a Belgiei va creste in acest an la 100,4% din PIB, fata de 99,8% la finele anului trecut, potrivit prognozei economice de toamna a Comisiei Europene.

Guvernul belgian a preluat in anul 2008 Fortis, cea mai mare banca locala, pentru 9,4 miliarde de euro, in cadrul unui acord de bailout menit sa salveze institutia financiara de la colaps.

BNP Paribas a preluat apoi 75% din Fortis prin schimb de actiuni cu statul belgian, care a dobandit astfel 11,6% din titlurile celei mai mari banci franceze. Participatia a fost diluata intre timp la 10,3%, potrivit datelor Bloomberg.

BNP Paribas estimeaza ca preluarea integrala a BNP Paribas Fortis va creste cu aproximativ 3% profitul net din acest an, dar va avea un impact negativ de aproximativ 0,5 puncte procentuale asupra ratei capitalului de rang intai calculata conform standardelor Basel 3.