Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat saptamana trecuta o noua transa, de 2,5 miliarde euro, din programul de imprumuturi contractat de Grecia, asigurand astfel finantarea guvernului elen pana la alegerile generale din Germania, programate pentru 22 septembrie.

Progresele Greciei vor continua sa fie monitorizate in conditii normale. "Presiunea ramane, nu are nicio legatura cu programul electoral. Sunt departe de a fi trecut hopul", a comentat Schaeuble la postul de radio Deutschlandfunk, preluat de Bloomberg.

Cancelarul Angela Merkel incearca sa obtina, in septembrie, cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului de la Berlin, pe fondul nemultumirii germanilor privind sumele uriase mobilizate in sprijinul statelor din zona euro aflate in dificultate.

Principalul adversar al lui Merkel este social-democratul Peer Steinbrueck, fost ministru al Finantelor in timpul primului mandat al actualului cancelar (2005-2009).

Coalitia de centru-dreapta a cancelarului Merkel conduce in sondaje cu o marja de aproximativ 15 puncte procentuale.
Alegerile din Germania au influentat politica anti-criza a zonei euro, dupa ce Merkel a promis germanilor ca guvernul nu va renunta la nicio creanta rezultata din imprumuturile acordate Greciei in ultimii trei ani.

Schaeuble a respins, intr-un interviu acordat Bild am Sonntag, posibilitatea unei noi restructurari a datoriei publice a Greciei, insa a dat asigurari ca partenerii din zona euro vor continua sa sprijine statul.

"Grecia va fi sprijinita cu siguranta si dincolo de anul 2014, asa cum va fi necesar, atat timp cat isi va respecta obligatiile", a afirmat oficialul german.