Ministrul german de Finante: Americanii dau dovada de o "prostie care te face sa plangi"

"Reprezentantului serviciilor secrete americane de la Ambasada Statelor Unite ale Americii i s-a cerut sa paraseasca Germania", a declarat Steffen Seibert, un purtator de cuvant al Guvernului german, citat intr-un comunicat.

Expulzarea are loc "ca reactie fata de o lipsa de cooperare (constatata) de mult timp in eforturile de clarificare" a activitatii unor agenti ai serviciilor americane de informatii in Germania, a declarat deputatul german Clemens Binninger, presedintele Comisiei de control parlamentar asupra activitatilor in domeniul informatiilor, care s-a intrunit joi la Berlin.

"Cred ca in aceste momente, care pot fi foarte confuze, este decisiv sa poti avea incredere in aliati", a declarat cancelarul german Angela Merkel, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Cancelariei, inainte de anuntarea expulzarii.

"Mai multa incredere poate implica mai multa securitate", a adaugat ea. 

Intr-un interviu publicat joi dimineata, ministrul german al Finantelor Wolfgang Schäuble a apreciat ca americanii dau dovada "de o prostie care te face sa plangilangi" in acest caz. "Este extrem de prostesc ca Statele Unite sa recruteze la noi persoane de a mana a treia. Iar in fata unei asemenea prostii, nu poti decat sa plangi", a declarat ministrul pentru postul german Phoenix. "Si, de aceea, acest lucru nu o amuza pe cancelar", a adaugat Schäuble, cunoscut pentru modul sau direct de a vorbi.

Justitia germana a anuntat miercuri ca ancheteaza asupra unui nou caz de presupus spionaj in profitul unor straini, in timp ce presa scrie ca este vorba despre un militar care opereaza in contul Statelor Unite, un al doilea caz implicand aceasta tara in decurs de cateva zile, relateaza AFP. 

"Sub conducerea unor reprezentanti ai procurorului federal sunt efectuate, incepand de miercuri dimineata, perchezitii la domiciliul si biroul unei persoane suspectate de spionaj, in regiunea Berlinului", a declarat un purtator de cuvant al procurorului federal, citat intr-un comunicat, precizand ca nu a fost operata nicio arestare. 

Cazul este considerat "mai grav" decat cel implicand un presupus agent dublu, in favoarea CIA, arestat saptamana trecuta, scriu mai multe publicatii germane. 

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a declart pentru AFP ca "anchete sunt efectuate in cadrul ministerului" in legatura cu suspiciuni privind un al doilea caz de spionaj, confirmand astfel informatii publicate de catre cotidianul Süddeutsche Zeitung. 

Die Welt scria, la randul sau, dar intr-un mod mai direct, ca al doilea presupus spion, care actioneaza in contul Statelor Unite, ar fi un militar din cadrul Bundeswehr. 

Primele dezvaluiri, vineri, cu privire la un colaborator al serviciilor germane de informatii BND, suspectat ca lucreaza in contul CIA, au provocat deja iritarea Berlinului, care si-a exprimat nemultumirea fata de Washington, dupa divulgarea unor operatiuni de spionaj la scara mare, anul trecut, ale Agentiei americane de informatii NSA, inclusiv interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.