Publicatia germana scrie ca biografia contribuie la raspandirea unor speculatii potrivit carora Angela Merkel nu isi va duce la capat al treilea mandat, in cazul in care va inregistra o victorie in alegerile generale din septembrie.

In aceasta carte, publicata luni, Blome isi bazeaza speculatia pe conversatii purtate cu politicieni importanti si confidenti ai lui Merkel care afirma ca aceasta le-a spus ca ea considera zece ani de mandat in calitate de cancelar sau guvernator de land perioada maxima de exercitare a puterii. Acestia sunt citati totodata afirmand ca lui Merkel i-ar placea sa fie primul cancelar german de dupa al Doilea Razboi Mondial care sa nu plece de la putere in urma unui vot sau data afara de propriul partid.

"Sa reuseasca acest lucru prima, i se pare un lucru foarte atragator", afirma o sursa anonima apropiata de Merkel citata in carte, scrie Bild in editia de luni, preluata de Mediafax.

Angela Merkel implineste 61 de ani pe 17 iulie 2015. Ea este cancelar din noiembrie 2005. Blome subliniaza ca, in anii '90, ea a apreciat, in privat, ca Helmut Kohl, fostul ei mentor, ar trebui sa demisioneze inainte de alegerile din 1998, pentru a face loc unui succesor. Kohl a insistat sa ramana in functie in 1998 si a pierdut.

Este necesar ca Merkel sa se pregateasca sa raspunda la intrebarea cat de mult timp intentioneaza sa fie cancelar. Dar este putin probabil sa confirme o asemenea speculatie. Acest lucru i-ar slabi in mod considerabil campania, in contextul in care le-ar spune alegatorilor ca vrea sa stea la putere doar jumatate de mandat.

Pe de alta parte, avand in vedere succesul inregistrat in fata unor rivali din cadrul Uniunii Crestin-Democrate (CDU) in ultimul deceniu si absenta evidenta a unui succesor, ea ar putea sa stea la putere.