Fostul comerciant, in varsta de 50 de ani, care a infrant cele trei partide ale "establishmentului" si care se vede la conducerea unei "armate populare" afiseaza o obsesie "de bun simt". Pretinde ca vrea sa dea de pamant cu dragonul de la Bruxelles. 

Intervievat de AFP, in timpul campaniei, a oferit o diatriba "rodata" in puburi, un mediu care contribuie la imaginea sa de antielitist. 

"Imi place Europa. Este un spatiu superb. Sunt casatorit cu o germana. Am muncit pentru societati europene. Imi place cultura europeana. Dar urasc steagul. Urasc imnul. Urasc institutiile", a spus el. 

Are vocea ragusita si rade un pic ostentativ. 

In opinia sa, Uniunea Europeana politica "este poarta larg deschisa pentru aproape o jumatate de miliard de indivizi" pregatiti sa dea navala - cu bulgarii si romanii in frunte - pe piata britanica a muncii. 

Peste 30% dintre britanici si majoritatea presei considera acest mesaj rasist.  Iar premierul conservator David Cameron a catalogat la un moment dat UK Independence Party (Partidul pentru independenta Regatului unit) drept "o adunatura de lunatici". 

Nigel Farage ii replica astazi: "suntem de luat in serios".  Dovada? "NF" exclude sistematic din formatiunea sa autorii unor mesaje rasiste, islamofobe sau inepte postate pe Twitter. A fost cazul unui consilier, in opinia caruia inundatiile erau o "pedeapsa divina" dupa legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. In plus, i-a obligat pe candidatii la deputatia europeana sa certifice faptul ca "nu au scheleti in dulap". 

Prezentandu-se drept campionul "dreptei liberale", el respinge eticheta de extrema dreapta si avansurile Frontului National al lui Marine le Pen. 

Vulpoiul in cotet 

Cei mai multi dintre analisti se indoiesc de faptul ca "bula de protest" a explodat atat de curand.

Creditat cu 16,5% in europenele din 2009, UKIP a obtinut un modest 3% in legislativele din 2010. Odata cu apropierea alegerilor parlamentare din 2015, atrage atat electorat conservator, cat si laburist. 

"Vulpoiul UKIP este in cotetul de la Westminster" (sediul Parlamentului britanic), se lauda Farage, care spera ca formatiunea sa sa trimita, in sfarsit, deputati in Camera Comunelor.  In plus,  vrea sa contribuie la victoria taberei "nu" in referendumul asupra mentinerii Marii Britanii in UE, promis in 2017 de catre Cameron, sub presiunea euroscepticilor. 

Dar pentru a patrunde in peisajul dominat de un secol de conservatori, laburisti, iar mai recent de liberal-democrati, UKIP este necesar sa se doteze cu un program. 

Farage a rupt manifestul din 2010, ca pe o "antologie de prostii", care continea, de exemplu, proiectul de a obliga soferii de taxi sa poarte uniforma. 

Iar pana atunci isi va intensifica eforturile in Parlamentul "aseptic" de la Strasbourg, unde i-a spus odinioara presedintelui UE Herman Van Rompuy "fara sa vreau sa fiu nepoliticos, cine sunteti? Aveti charisma unei carpe umede". 

A patra viata 

Lui Farage, nascut pe 3 aprilie 1964, in Kent (sud), ii place sa se prezinte drept "un om de lume".  Pe cand era mic, nu a fost interesat niciodata de jucarii, afirma mama sa. Iar dupa ce paraseste domiciliul lui Guy Oscar Justus, tatal sau alcoolic, frecventeaza o scoala privata selecta in Greater London, la Dulwich.  La varsta de 18 ani, prefera City, universitatii. Dupa o scurta incursiune la conservatori, va contribui la fondarea UKIP in 1993.

La varsta de 35 de ani devine membru al Parlamentului European (PE).  Barbatul care poarta costum dungat de bancher sau redignota cu guler de catifea si care este tatal a patru copii este orice, dar nu adeptul corectitudinii politice. 

Ii place mancarea buna, fumeaza ca un turc, isi afiseaza pasiunea pentru crichet, rugby, pescuitul pe mare si vinul bun. Are cincizeci de ani si isi savureaza a patra viata. 

Nigel Farage a supravietuit unui teribil accident de masina, unui cancer la testicule si prabusirii avionului sau cu doua locuri, care s-a incurcat in bannerul electoral pe care-l tracta, in 2010.

Cameron: Victoria UKIP in alegeri exprima "dezamagirea profunda" fata de UE

Premierul britanic, David Cameron, a pus victoria UKIP la alegerile europene pe seama "dezamagirii profunde" a cetatenilor din Marea Britanie fata de UE si a respins posibilitatea incheierii unui "pact" cu partidul lui Nigel Farage, relateaza AFP. 

"Oamenii sunt profund dezamagiti de Uniunea Europeana", a declarat luni dimineata Cameron, la BBC Radio 4.  "Ei isi doresc o schimbare, iar, in ceea ce ma priveste am inteles mesajul", a adaugat el.  "Daca cetatenii doresc un referendum in legatura cu Europa, daca acest lucru este cel mai important pentru ei, doar un partid si un posibil viitor premier il pot organiza. Laburistii si liberal-democratii nu sustin acest referendum, iar UKIP nu il poate pune in practica", a afirmat premierul David Cameron. 

Premierul britanic a respins, de asemenea, posibilitatea accelerarii calendarului privind referendumul pe tema apartenentei Marii Britanii la UE, pe care l-a promis pentru 2017, daca va fi reales la conducerea Guvernului de la Londra.  "Sustin o renegociere completa, care va imbunatati locul Marii Britanii in Europa" si "nu cred ca scurtarea timpului necesar pentru negocieri ar fi un lucru bun", a apreciat Cameron, adaugand ca Londra doreste "sa ramana in cadrul unei Uniuni Europene reformate". 

Daca UKIP se claseaza primul dupa aceste alegeri, ar fi pentru prima data din 1906 cand un scrutin national nu va fi castigat nici de catre conservatori si nici de catre laburisti. 

Potrivit rezultatelor din patru dintre cele 12 regiuni electorale din Regatul Unit, UKIP este sigur ca a obtinut cel putin noua mandate in aceste patru regiuni, adica tot atatea cate detine in Parlamentul in exercitiu, mai multe decat conservatorii (6) si laburistii (6). 

UKIP a obtinut trei mandate in regiunea de Est, doua in East Midlands, trei in Yorkshire si unul in Nord-Est. 

Marea Britanie are 73 de deputati europeni.