Criptomoneda a urcat joi la 40.188 de dolari pe unitate, la doar câteva ore după ce trecuse de pragul de 39.000 de dolari pe unitate, potrivit datelor Coin Metrics, avansul faţă de ziua anterioară fiind de 13,1%.

Bitcoin a crescut cu peste 30% în acest an, iar în ultimele 12 luni cu 400%, scrie News.ro. Mulţi investitori în bitcoin afirmă că aceasta este ca un fel de ”aur digital”, o investiţie sigură în perioade de incertitudini.

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a crescut, joi, pentru prima dată, peste pragul de 1.000 de miliarde de dolari, în condiţiile în care cotaţia Bitcoin a atins un nou record, arată datele publicate de firmele care urmăresc evoluţia criptomonedelor CoinMarketCap şi CoinGecko.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Joi, cotaţia Bitcoin a depășit 40.000 de dolari, ceea ce înseamnă o creştere de peste 900% comparativ cu valoare de 3.859 de dolari înregistrată în luna martie a anului trecut, pe măsură ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Această majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflaţia şi devalorizarea dolarului american.

În plus, criptomonedele câştigă teren şi în rândul investitorilor obişnuiţi, care sunt din ce în ce mai convinşi că Bitcoin va fi un activ de durată şi nu o bulă speculativă, cum se tem unii analişti şi investitori.

În aceste condiţii, joi capitalizarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a crescut cu 10% până la 1.042 de miliarde de dolari, arată datele furnizate de CoinMarketCap. Din valoarea totală, capitalizarea Bitcoin este responsabilă pentru 69%, urmată de Ethereum cu o cotă de 13%.

"Deşi outsideri pot consideră că o capitalizare de piaţă de peste 1.000 de miliarde de dolari pentru industria criptomonedelor este un punct de cotitură important, în realitate domeniul nostru este încă unul în etapele preliminare de dezvoltare şi creştere", susţine Sergey Nazarov, co-fondatorul Chainlink, o reţea descentralizată care furnizează date cu privire la contractele cu blockchain, scrie Agerpres.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă astfel că în prezent blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.