Inflatia la minimul a patru ani in zona euro si volatilitatea de pe pietele financiare ar putea impune noi masuri din partea BCE, insa semnele de imbunatatire a situatiei economice si prognoza ca avansul preturilor va reveni treptat spre nivelul tintit de banca sugereaza ca seful BCE va mentine politica actuala, noteaza Bloomberg.

O ipoteza ar fi faptul ca economia Germaniei sta mult mai bine decat anul trecut si ar putea creste cu 2,5-3,5% peste estimarile oficiale. Viziunea e prezentata de analistul Carsten-Patrick Meier din cadrul companiei de cercetare si consultanta economica GmbH & Co si relatata initial de jurnalistul Henrik Muller in cotidianul german Der Spiegel. Articolul respectiv nu a fost insa preluat de presa internationala, noteaza Bloomberg.

Biroul de Statistica al Germaniei isi revizuieste tardiv estimarile anuale privind Produsul Intern Brut. Estimarea din 2011, de exemplu, a fost revizuita in crestere in august 2013. Cat despre estimarile privind PIB-ul din 2013, acestea nu vor fi revizuite pana in august 2015. Cum stau lucrurile, de fapt? Aceste revizuiri reflecta, adesea, modificarea estimarilor privind cheltuielile din constructii si servicii, care sunt greu de calculat in timp real. Astfel, estimarile initiale sunt bazate pe un anumit trend ce se raporteaza la comertul extern si productie. Asa se explica faptul ca Biroul de Statistica al Germaniei ar putea pierde ocazia de a notifica un boom economic, determinat in special de consumul intern.

Numeroase date sustin teoria ca economia germana este mult mai puternica decat se vede la ora actuala. Indexul Lunar al Climatului de Afaceri se afla aproape de cel mai inalt nivel, aratand o crestere de 3% in 2013. Studiul companiei de consultanta DIHK arata un nivel similar de optimism. Totodata, si sondajele realizate de GfK privind increderea in economie arata o crestere de 2%, in timp ce un alt sondaj (ZEW) sugereaza ca asteptarile privind PIB-ul Germaniei ar putea crestere cu 3,5% pentru 2013 si chiar 4% pentru acest an.

Bloomberg noteaza ca exista si alti indicatori care arata ca Germania se afla in plin boom, fara sa stie. Bundesbank a evaluat deja maririle salariale ale angajatilor pentru 2015. Plata orara a salariatilor a crescut cu 2% in 2014, cu mai mult de doua procente decat nivelul din 2012 si 2013. In perioada de dinainte de criza (2008-2009), salariile nemtilor au fost majorate cu mai putin de 1%. Si nu in ultimul rand, Germania creeaza tot mai multe locuri de munca, in ciuda faptului ca populatia tarii e in scadere. Angajatorii nu ar face acest lucru daca economia ar duce-o rau, subliniaza jurnalistii americani.

In plus, economia germana a inregistrat inflatie in scadere, in principal datorita scaderea preturilor materiilor prime si a recesiunii din Europa. Potrivit estimarilor Bloomberg, masurile luate de guvernul de la Berlin ar putea stimula si mai mult cresterea economica si duce la o crestere a salariilor cu 5%, ceea ce va accelera consumul.  

Faptul ca Germania s-ar afla in plin boom economic ar fi o veste buna si pentru celelalate state europene, care si-ar imbunatati relatiile economice si, implicit, competitivitatea, fara sa fie nevoite sa indure masuri dure sau taieri salariale.