In urma cu doar cateva saptamani, analistii prognozau ca 2015 va fi primul an dupa 2008 cand nicio tara din lume nu va inregistra deflatie anuala, dar perceptia lor s-a schimbat din cauza continuarii declinului cotatiilor petrolului si a incertitudinilor politice si economice din Grecia si zona euro. 

In total, opt tari europene vor fi aproape de deflatie in acest an. In cateva dintre aceste tari, respectiv Bulgaria, Croatia, Grecia, Polonia, Spania si Suedia, scaderea preturilor a fost o regula pentru cel putin sase luni din 2014.  In alte tari, deflatia va fi mai mult un risc decat o stare de fapt pe termen lung.

In Italia si in ansamblul zonei euro, preturile ar urma sa scada cu 0,1%-0,2% in primul trimestru, dar vor incheia anul cu o usoara crestere. 

Estimarile Comisiei Europene publicate joi sunt mai pesimiste decat prognoza precedenta, indicand deflatie atat pentru Italia cat si pentru intreaga zona euro, in 2015. 

Elvetia risca si ea scaderea preturilor, fiind probabil sa surclaseze Bulgaria ca tara cu cea mai mare deflatie.

Analistii prognozeaza ca Elvetia, Grecia si Spania vor consemna in acest an cele mai mari scaderi ale preturilor. 

Statele Unite nu se afla pe lista oficiala a tarilor amenintate de deflatie realizata de analisti, dar sunt totusi in zona de pericol. Bank of America Merrill Lynch anticipeaza pentru acest an o scadere medie a preturilor de consum din Statele Unite de 0,5%. 

Pentru Belgia, Estonia, Germania si Thailanda analistii nu anticipeaza deflatie trimestriala sau anuala, cu toate ca au inregistrat scaderi ale preturilor in ianuarie.