UniCredit este în negocieri avansate cu Illimity Bank SpA şi Guber Banca SpA pentru a scăpa de împrumuturi corporate neperformante de aproximativ 700 de milioane de euro, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Separat, banca italiană este aproape de finalizarea vânzării unui pachet de credite neperformante de 800 de milioane de euro către Guber şi Banca Ifis SpA, adaugă sursele, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii UniCredit, Illimity, Ifis şi Guber nu au dorit să comenteze informaţia.

Tranzacţiile, denumite proiectul Lisbona şi, respectiv, proiectul Tokyo, ar putea fi finalizate până la finalul acestei luni şi fac parte din eforturile băncii italiene de a-şi curăţa bilanţul şi a-şi reduce riscurile. Chiar dacă pandemia i-a afectat pe cei care au luat împrumuturi, UniCredit şi-a redus rata creditelor neperformante (NPL) la 4,9% la 31 martie 2020, de la 5% la 31 decembrie 2019.

Joi, UniCredit a anunţat că a ajuns la un acord prin care vinde împrumuturi neperformante de 335 de milioane de euro Băncii Ifis, într-o tranzacţie separată.

Şeful UniCredit SpA, Jean Pierre Mustier, a avertizat recent că pandemia va conduce la o creştere a datoriilor companiilor şi la provizioane mai ridicate pentru bănci, iar atât companiile, cât şi băncile trebuie să poată atrage capital.

UniCredit a raportat pierderi de 2,71 miliarde de euro în primul trimestru, după ce a a decis să deprecieze anumite creanţe pentru a ţine cont de impactul previzibil provocat de pandemie.

Pierderile anunţate de UniCredit depăşesc aşteptările analiştilor, care mizau în medie pe o pierdere de 1,53 miliarde de euro şi pe venituri de 4,48 miliarde de euro.

UniCredit, care are operaţiuni şi în Germania, Austria şi România, a mai informat că produsul său bancar net a scăzut cu 8% în primul trimestru, până la 4,38 miliarde de euro. Grupul a precizat că a înscris în conturile sale o depreciere a creanţelor în valoare de 1,26 miliarde de euro. Tot în primul trimestru, UniCredit a încasat o lovitură de 1,3 miliarde de euro pentru a plăti cele 5.200 de plecări voluntare pe care le-a convenit cu sindicatele în aprilie.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.