"Banca, pe cat este posibil, functioneaza", a declarat directorul general al BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe, referindu-se la subsidiara ucraineana, PAT Ukrsibbank.

Principala preocupare a bancii franceze in ultimele doua saptamani in Ucraina a fost sa asigure siguranta angajatilor, a spus el.

Ukrsibbank avea un sold al creditelor de 1,6 miliarde de euro la sfarsitul anului 2013, in scadere de la 1,8 miliarde de euro cu un an inainte. Banca va continua sa se adapteze situatiei, iar soldul creditelor va pastra probabil trendul de scadere, a notat Bonnafe.

Banca franceza avea 7.155 de angajati in Ucraina la sfarsitul anului 2013, mai multi decat la divizia din Marea Britanie, potrivit raportului anual. Anul trecut Ukrsibbank a inchis 84 de sucursale, iar in prezent are circa 500 de unitati.

Veniturile obtinute de banca in Ucraina s-au situat la 161 milioane de euro in 2013. BNP a cumparat 51% din Ukrsibbank in 2006 si detine in prezent circa 85% din actiuni. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare controleaza restul actiunilor.

Rusia a anexat saptamana trecuta Crimeea, dupa ce populatia regiunii ucrainene a votat prin referendum secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia. Decizia Moscovei a astras noi sanctiuni din partea statelor occidentale.

Cele mai dure sanctiuni au fost impuse de SUA. De asemenea, presedintele american Barack Obama a semnat un ordin prin care pot fi introduse noi sanctiuni impotriva Rusiei, in domenii precum serviciile financiare, energie, metale si minerit, aparare si inginerie.

Liderii mondiali s-au reunit luni la Haga pentru a discuta despre Ucraina, pe fondul temerilor provocate de tensiunile dintre Rusia si Ucraina.