Raportul, care apare în ajunul reuniunii anuale a Forumului economic mondial de la Davos, scoate în evidenţă un sistem global care îi recompensează pe superbogaţi şi îi neglijează pe săraci.

Potrivit documentului, cei 3,7 miliarde cei mai săraci locuitori ai planetei nu au constatat nicio creştere în plan financiar în 2017, în timp ce 82% din averea generată în economia mondială s-au dus la cei mai bogaţi 1%.

Acest lucru "arată că economiile recompensează bogăţia şi nu munca grea a milioane de oameni", a declarat pentru televiziunea Reuters Winnie Byanyima, directoarea executivă a Oxfam, subliniind că "cei puţini de la vârf devin tot mai bogaţi şi milioanele de la bază sunt prinse în salarii care le perpetuează sărăcia".

O cauză majoră a inechităţii o reprezintă evaziunea fiscală, a apreciat ea, făcând apel la liderii de pe plan internaţional să combată "paradisurile fiscale" şi să susţină financiar educaţia, sănătatea şi crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Byanyima l-a criticat în special pe preşedintele american Donald Trump - aşteptat la Davos - pentru că a creat un "cabinet de miliardari" şi a adoptat o legislaţie fiscală favorabilă, în opinia ei, tot celor superbogaţi şi nu americanilor de rând.

Conform raportului anual al Oxfam, în perioada martie 2016 - martie 2017 numărul miliardarilor a crescut într-un ritm de unul la două zile, iar în SUA cei mai bogaţi trei oameni deţin o avere egală cu veniturile totale ale jumătăţii celei mai sărace a americanilor.

Organizaţia a mai consemnat că femeile sunt cele mai afectate de inegalităţile globale, întrucât de regulă sunt mai prost plătite decât bărbaţii şi au locuri de muncă mai nesigure.

Potrivit unor estimări mai vechi al Forumului economic mondial, vor mai trece 217 ani ca femeile să câştige la fel ca bărbaţii şi posturile să fie distribuite în mod egal între cele două sexe, aminteşte Reuters.

Coautorul raportului Oxfam, Inigo Macias Aymar, a conchis pentru Reuters că actualul "model economic nu funcţionează deloc".

Organizaţia cere ca toţi lucrătorii să beneficieze de un salariu minim care să le asigure traiul, eliminarea decalajelor dintre bărbaţi şi femei în ce priveşte retribuirea muncii şi adoptarea de reglementări mai drastice împotriva evaziunii.