Rubla s-a depreciat luni la un minim record, iar bursele din Rusia si Ucraina s-au prabusit cu peste 10%.

Pietele de capital din cele doua tari si-au revenit marti, ca urmare a semnelor privind detensionarea crizei din Ucraina. 

Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de Ghenadi Timosenko si Leonid Mikelson. Averile celor doi au scazut cu 3,2 miliarde de dolari cumulat, in contextul colapsului actiunilor companiei OAO Novatek cu 18%. Cei doi oligarhi rusi controleaza aproape jumatate din Novatek, al doilea mare producator de gaze naturale din Rusia, dupa Gazprom. 

"Invazia ruseasca din Crimeea a crescut primele percepute pentru asigurarea riscului pe pietele emergente, riscului geopolitic si riscului economic. Chiar si inaintea evenimentelor din Ucraina, era natural de asteptat o oarecare volatilitate in aceasta saptamana, dupa cresterile de la sfarsitul lunii februarie. Investitorii s-ar fi asteptat oricum la o corectie sau retragere a pietelor", a declarat Gautam Batra, analist la firma Signia Wealth. 

Toti miliardarii din Rusia si Ucraina inclusi in topul miliardarilor realizat de Bloomberg au pierdut bani luni, averile cumulate ale acestora scazand cu 12,8 miliarde de dolari.

Bloomberg calculeaza zilnic averile miliardarilor inclusi in top. 

Indicele Micex al bursei de la Moscova a scazut luni cu 11%, cel mai mare declin incepand din noiembrie 2008. 

Averea lui Vladimir Lisin, presedintele producatorului rus de otel Novolipetsk, a scazut cu 1,2 miliarde de dolari, in urma declinului actiunilor companiei cu 7,1%. Lisin are o avere de 10,6 miliarde de dolari. 

Seful Lukoil, Vagit Alekperov, a pierdut 960 de milioane de dolari, in contextul scaderiii actiunilor producatorului rus de petrol cu 9,2%. 

In Ucraina, averea lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din tara, a scazut cu aproape 700 de milioane de dolari. Miliardarul controleaza cel mai mare conglomerat industrial din Ucraina. 

Bursele din intreaga lume sunt marti in urcare, iar rubla a recuperat o parte din scaderea abrupta de luni, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca in acest moment nu este necesar sa trimita trupe in Ucraina, optiune rezervata pentru cazuri extreme.  Putin a declarat ca Rusia nu ia in calcul anexarea Peninsulei Crimeea, iar interventia militara in Ucraina ar avea loc numai in cazuri extreme. 

Indicele Micex al bursei de la Moscova este in urcare cu peste 5%, dupa ce a pierdut luni 11%, sau 55 miliarde de dolari din capitalizare.  Rubla ruseasca s-a apreciat marti cu 0,7%, recuperand o parte din declinul de 1,7% inregistrat luni. 

In Ucraina, principalul indice al bursei de la Kiev a avansat cu pana la 7,7%, iar grivna s-a apreciat cu 1,5% fata de dolar. De asemenea, costul de finantare al Ucrainei a scazut pe piata secundara.