Un alt motiv al temerilor de pe pietele de capital este criza datoriilor din Europa, relateaza Bloomberg.

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a pierdut 1,8 miliarde de dolari, dupa ce actiunile celui mai mare producator de software au coborat cu 8% intr-o saptamana. Microsoft l-a inlocuit miercuri pe seful diviziei Windows, Steven Sinofsky, la mai putin de o luna dupa lansarea Windows 8. Bill Gates, al doilea cel mai bogat om al planetei, are o avere de 60,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

"Investitorii au fost ingropati de stiri. Toate companiile cu prezenta internationala au fost lovite", a declarat Jack Ablin, director pentru investitii la compania BMO Harris Private Bank in Chicago, cu active de circa 60 de miliarde de dolari.

Indicele Standard&Poor’s 500 a scazut cu 4,8% de la realegerea presedintelui Barack Obama. Acesta s-a intalnit vineri cu liderii din Congres pentru a discuta despre "varful fiscal", plan in valoare de 607 miliarde de dolari care consta in majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor publice care va intra automat in vigoare la 1 ianuarie daca negocierile pentru taierea deficitului bugetar vor esua.

In zona euro, economia s-a contractat cu 0,1% in trimestrul al treilea, reintrand in recesiune pentru a doua oara in patru ani, potrivit datelor Eurostat publicate joi. La nivelul saptamanii, indicele S&P 500 a coborat cu 1,45%, iar Stoxx Europe 600 cu 2,74%.

Mexicanul Carlos Slim continua sa fie cel mai bogat din lume, cu o avere de 70,6 miliarde de dolari, in scadere cu 1,2 miliarde de dolari in aceasta saptamana.

Amancio Ortega, fondatorul retailerului de haine Inditex, este cel mai bogat din Europa si pe locul al treilea in lume, cu o avere de 51,7 miliarde de dolari, cu 5,5 miliarde de dolari mai mare decat a americanului Warren Buffett.

Averea co-fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, a crescut cu 2,2 miliarde de dolari, dupa expirarea unor restrictii de tranzactionare pentru 804 milioane de actiuni ale companiei. Titlurile Facebook au urcat cu 22,7% in aceasta saptamana. Zuckerberg este pe locul 72 in indicele averilor, cu 12 miliarde de dolari.

Laurene Powell Jobs, vaduva co-fondatorului Apple, Steve Jobs, cu o avere de 9,7 miliarde de dolari, nu mai este in topul celor mai bogati 100 de oameni. Actiunile Apple au scazut cu 24,5% de la un maxim record atins acum opt saptamani.