În contextul în care premierul urmează să-şi prezinte concepţia cu privire la Brexit într-un discurs, vineri, la Florenţa, în Italia, şeful ei al diplomaţiei publică un articol de 4.300 de cuvinte, în care-şi depăşeşte cu mult atribuţiile ministeriale iar pe alocuri trece dincolo de demersul urmat de Guvern.

Regatul Unit, scrie el, nu va plăti ca să aibă acces în viitor pe pieţe europene.

Odată ce va fi părăsit Uniunea Europeană (UE), ţara va fi nevoită să se împrumute ca să investească în infrastructură şi va trebui, de asemenea, să reformeze fiscalitatea şi să stabilească pragurile imigraţiei, aşa cum intenţionează.

”Prietenii mei, trebuie să vă spun că există oameni care, trist, ne subestimează ţara. Ei cred că Brexitul nu va avea loc”, scrie el în Daily Telegraph.

”Eu sunt aici ca să vă spun că ţara noastră va reuşi în noua sa aventură naţională şi va reuşi din plin. Viitorul nostru va fi glorios”, adaugă el.

Analiştii aşteptau ca Boris Johnson, care a făcut campanie în favoarea ieşirii din UE, să încerce să o detroneze pe Theresa May după ce aceasta a pierdut majoritatea absolută a conservatorilor în camera Comunelor în alegerile legislative de la 8 iunie pe care le-a convocat ca să-şi consolideze poziţia.

Însă el şi-a afişat în mod public loialitatea faţă de şefa conservatorilor.

Cotidianul The Times a dezvăluit săptămâna aceasta că Boris Johnson se consideră pus pe tuşă, în contextul în care Theresa May se pregăteşte de un compromis cu privire la textul de lege referitor la Brexit, pentru a uşura negocierile cu UE.